ГоловнеЕкономіка

Українські атомники передають досвід вірменським колегам

На Рівненській АЕС пройшов бенчмаркінг регіонального центру ВАО АЕС-МЦ на тему: «Оцінка ефективності виконання ремонтних робіт на обладнанні АЕС». До складу іноземної делегації увійшли спеціалісти ремонтного напряму Вірменської АЕС. З боку РАЕС були залучені фахівці енергоремонтного підрозділу (ЕРП) та навчально-тренувального центру. Про це повідомляє Rnpp.rv.ua.

Упродовж тижня атомники обмінювалися досвідом, ідеями та практиками за напрямом «технічне обслуговування та ремонт». У перший день зустрічі відбулась робоча нарада на чолі з головним інженером РАЕС Павлом Ковтонюком та представником ВАО АЕС-МЦ на майданчику електростанції Анатолієм Васильчуком. Павло Ковтонюк наголосив на взаємовигідній користі таких зустрічей: «Для рівненських атомників також цікавий експлуатаційний досвід вірменських колег щодо роботи турбін на підвищеній потужності після заміни Харківським заводом циліндрів високого тиску, адже ми й надалі плануємо аналогічну заміну на енергоблоках РАЕС».

Під час заходу фахівці ЕРП РАЕС детально ознайомили гостей з функціонуванням напряму техобслуговування і ремонту на електростанції; організації ремонту обладнання систем важливих для безпеки; специфікою організаційної структури енергоремонтного підрозділу та реалізації діяльності щодо попередження потрапляння сторонніх предметів в розущільнене обладнання (FME). Розглядалися питання в частині забезпечення високої якості позапланових і планово-попереджувальних ремонтів та використання програмного забезпечення для планування ремонтних кампаній, оптимізації термінів ремонтних робіт, навчання ремонтного персоналу.

У рамках заходу для спеціалістів Вірменської АЕС було заплановано відвідування турбінного та реакторного відділеннь енергоблоку №2 РАЕС, на якому планово-попереджувальний ремонт перебуває на завершальній стадії. Також гостей поінформували про практики навчання ремонтного персоналу на тренажерах у майстернях професійно-технічного училища РАЕС та навчання методам попередження людських помилок для ремонтного персоналу.

«Рівненська АЕС для обміну досвіду вибрана не випадково, адже ми вже маємо позитивний досвід співпраці під час попереднього бенчмаркінг-візиту за напрямом радіаційної безпеки та поводження з РАВ. Усі отримані знання та кращі практики поступово впроваджуються на Вірменській АЕС, і вже є перші схвальні результати. Досвід Рівненської АЕС щодо організації ремонтного напряму для нас також є взірцевим. Пов’язую це з хорошою командою професіоналів та ефективним управлінням. Робота ВАО АЕС базується на трьох принципах: оцінити, порівняти й впровадити. Якість проведених ремонтів ми можемо оцінити за відсутністю аварійних відключень та повторних ремонтів, що, звісно, впливає на безпечну експлуатацію загалом. Однак, для ефективної оцінки якості своєї роботи щодо технічного обслуговування та ремонту потрібно порівняти її з кращими практиками, якими володіють рівненські колеги. Уже з першого дня можна зробити висновок – ми звернулися за вірною адресою. Дякуємо за гостинність, відкритість та готовність до співпраці», – зазначив координатор візиту, представник ВАО АЕС-МЦ на майданчику Вірменської АЕС Сергій Кенджецян.

«У програму перебування включено розгляд питань із врахуванням побажань вірменських колег. Окрім ознайомлення з роботою обладнання турбінного і реакторного відділень, атомники обміняються інформацією щодо робіт служби контролю металу та організації діяльності зі зниження дозових навантажень під час виконання ремонтних робіт. Сподіваємось, візит стане інформативним та корисним для обох сторін – Рівненської та Вірменської АЕС. Переконаний, що спілкування між спеціалістами атомних електростанцій та обмін досвідом завжди позитивно відобразиться на удосконаленні ремонтної та виробничої діяльності», — наголосив Анатолій Васильчук.