Прогрес

В Аргентині знайшли новий вид динозаврів-хижаків

В Аргентині виявили і описали новий вид динозаврів, названий Llukalkan aliocranianus. Його останки були знайдені в формації Баджо-де-ла-Карпа, повідомив портал Phys.org.

Llukalkan мовою індіанців Мапуче означає «той, що викликає страх», і aliocranianus перекладається з латинської як «інший череп».

Динозавр належав до сімейства абелізаврид, що жили на південному субконтиненті Гондвана, який розпався на Африку, Індію, Антарктиду, Австралію і Південну Америку. Його вважають свого роду «двійником» тиранозавра, поширеного в Північній півкулі.

Вид жив близько 80 мільйонів років тому і мав розмір до п’яти метрів у довжину, гострі зуби, величезні пазурі на задніх лапах і розвинений нюх.

Відмінною рисою нового динозавра є невеликий задній синус у зоні середнього вуха, заповнений повітрям, який досі не був помічений ні в одного іншого абелізаврида.

Це означає, що динозавр, мабуть, мав більш гострий слух.

В цілому, як вважають вчені, абелізавріди процвітали безпосередньо перед вимиранням динозаврів: сімейство знаходило нові еволюційні шляхи і досить швидко змінювалося.