Світ

В ЄС заявили про несправедливий розподіл вакцин

Лідери шести країн Євросоюзу закликали до переговорів на високому рівні щодо забезпечення справедливого розподілу доз вакцини проти коронавірусу. Вони вважають, що існуюча система створює нерівність між країнами-членами ЄС, повідомляє Австрійське агентство друку.

Глави урядів Австрії, Болгарії, Латвії, Словенії, Чехії та Хорватії направили спільний лист президенту Європейської ради Шарлю Мішелю і президенту Єврокомісії Урсуле фон дер Ляйєн.

Автори листа вимагають організувати розподіл вакцин між країнами ЄС пропорційно чисельності населення. Керівники країн розкритикували ймовірний механізм в рамках Євросоюзу, що дозволяє окремим державам і фармакологічним компаніям укладати додаткові угоди на поставку вакцин. Через це окремі члени можуть зіткнутися з нестачею вакцин.

Канцлер Австрії Себастьян Курц напередодні заявив, що вакцини від коронавірусу розподіляються між членами Євросоюзу не пропорційно чисельності їх населення, тому що таємні угоди були укладені між окремими країнами і фармацевтичними компаніями. За словами Курца, всупереч домовленості глав держав і урядів ЄС таємні контракти могли бути підписані в рамках керуючої ради ЄС за участю медичних чиновників. Канцлер Австрії порівняв подібні кулуарні угоди з базаром.

Курц переконаний, що через такий механізм Болгарія і Латвія можуть зіткнутися з дефіцитом вакцин. Канцлер Австрії в зв’язку з цим закликав запобігти реалізації таємних домовленостей, щоб домогтися рівноправного розподілу вакцин в Європі.

У свою чергу деякі країни ЄС відкинули звинувачення Курца. Про прозорий механізм закупівель заявили Нідерланди і Мальта.

Брюссель обережно відреагував на наступ шести країн. Представник ЄС підтвердив одержання листа в суботу і сказав: «Ми уважно стежимо за ситуацією». Він також згадав запланований саміт ЄС на 25 і 26 березня. На цій конференції на вищому рівні також буде обговорюватися узгодження стратегії боротьби з пандемією коронавірусу.