ГоловнеПолітика

В ОП назвали головні завдання Кримської платформи

Після установчих зборів Кримської платформи на її базі має запрацювати центр, що опрацьовуватиме інформацію щодо Криму. Про головні завдання платформи розповів заступник голови Офісу президента Ігор Жовква в інтерв’ю LB.ua.

«Ми хочемо сформувати базу даних щодо незаконно затриманих в Криму, тих, хто перебуває в тюрмах у Росії, щодо зниклих безвісти тощо», — повідомив Жовква.

За його словами, президент Володимир Зеленський прагне до того, щоб Кримська платформа зайнялася питаннями щоденного відстеження ситуації навколо Криму.

«Щоб кожен посол, кожен іноземець зміг завжди звернутися до цього нового центру і дізнатися, що відбувається з жителями Криму, відбувається із самим півостровом. Наприклад, в контексті мілітаризації окупованої території або розвитку Чорноморського флоту РФ», — пояснив ідею платформи Жовква.

За його словами, на базі Кримської платформи може бути прийнятий документ, аналогічний декларації Веллса 1940 року, який не визнавав окупацію країн Балтії Радянським Союзом до моменту їхньої повної деокупації.

Також, за задумом ОП, в рамках платформи можуть розглядатися питання посилення санкцій за окупацію Криму.

При цьому в роботі платформи зможуть брати участь міжнародні партнери України.

«[Потрібно], щоб їхні посли в цьому центрі постійно працювали, стежили за тим, що відбувається в Криму, ділилися з нами своєю інформацією, допомагали фінансово, надавали свою розвідувальну інформацію. Щоб в кожній важливій для нас країні був свій уповноважений щодо Криму. А цей центр буде все збирати і акумулювати», — пояснив Жовква.

Нагадаємо, Зеленський створив оргкомітет з підготовки саміту Кримської платформи. Головою комітету призначено Дмитра Кулебу, а МЗС буде забезпечувати координацію участі України в діяльності платформи. Перший саміт платформи намічений на 23 серпня.