ГоловнеПолітика

В ОП назвали шість тем переговорів із Санду

Президенти України та Молдови Володимир Зеленський і Мая Санду на зустрічі в Києві у вівторок, 12 січня, обговорили шість основних тем. Про це повідомив у Facebook заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

1. Відновлено повноцінний діалог на рівні президентів. Згідно з підписаною Спільною декларацією, створена президентська рада — координуючий орган на рівні глав держав, регулярно зустрічатися і досягати домовленостей з усіх питань порядку денного.

2. Обговорили і порозумілися з приводу взаємної підтримки в питаннях регіональної безпеки. Обидва президенти підтримують суверенітет і територіальну цілісність держав у міжнародно визнаних кордонах.

3. Між двома столицями з’явиться нова повноцінна магістраль, включаючи новий міст через Дністер. Це скоротить час подорожі між Києвом і Кишиневом до трохи більше п’яти годин.

4. Україна готова відновити експорт своєї електроенергії в Молдову, а наші сусіди готові її прийняти.

5. Детально обговорили питання Дністровського гідровузла і весь комплекс супутніх аспектів, включаючи екологічний, і питання власності та демаркації відповідних ділянок кордону. Є політична воля, щоб це питання зникло як проблемне, далі справа — за урядами і відповідними експертами.

6. Питання мовних та інших прав нацменшин в обох державах будуть врегульовані на паритетній основі.

Також Жовква повідомив, що на Санду чекають в Україні на святкування 30-ї річниці Незалежності. А вона запросила Зеленського в Молдову.

Як повідомлялося, за підсумками зустрічі Зеленський і Санду зробили спільну заяву.

Нагадаємо, це перший закордонний візит Санду в якості президента.