Прогрес

В Швеції будують найшвидший пасажирський електропаром

Шведський виробник човнів Candela має намір випустити на ринок морського електричного транспорту найшвидкохідніше електричне пасажирське судно у світі. Про це повідомляє New Atlas.

Судно довжиною 12 метрів із двома електромоторами по 60 кВт розганяється до 30 вузлів, а в штатному режимі йде зі швидкістю 20-25 вузлів (37-46 км / год). Батарея на 180 кВт * год забезпечує запас ходу в більш як 60 морських миль. Пором призначений для перевезення 24 осіб.

«Технічні характеристики роблять P-30 найбільш швидкохідним електричним пасажирським судном у світі, а також першим з настільки великим запасом ходу», — сказав Густав Гассельког, засновник Candela.

Вони ж пояснюють, що все це багато в чому завдяки бортовому комп’ютеру, який сотню разів у секунду оцінює кільову і бортову хитавицю і коригує рух порому так, щоб він ковзав по хвилях максимально гладко.

«Програма дозволяє не тільки знизити витрату енергії приблизно на 80% у порівнянні з найшвидшими сучасними поромами, а й підвищує стабільність човна і зменшує хвильовий слід практично до нуля. Це означає, що Р-30 зможе швидше, ніж інші пасажирські судна, іти по річках і каналах міст, не заважаючи іншим катерам чи конструкціям подібної конфігурації», — ідеться в описі до судна.

У Candela вважають, що відкриття міських водних шляхів для швидкісного електричного транспорту може стати революцією в міському сполученні для таких мегаполісів, як Сан-Франциско, Сеул і Амстердам, — ​​»і за дуже низькою ціною».

Випробування Р-30 на воді намічені на 2022 рік і відбудуться в Стокгольмі. А перших комерційних пасажирів ці електричні пороми почнуть розвозити в 2023 році.

Нагадаємо, компанія Orbital Assembly Corporation оприлюднила нові подробиці проекту Вояджер — першого орбітального готелю зі штучною гравітацією.