Соціум

В Україні бізнес дедалі частіше скаржиться на невиконання рішень суду

Щороку в Україні зростає кількість скарг бізнесу на невиконання судових рішень. Про це заявив бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«На жаль, кількість скарг на невиконання судових рішень збільшується щороку. У минулому році їх було вже 200, раніше це було 100-150 скарг на рік, або навіть менше. Тому ми підготували звіт про виконання судових рішень», — сказав Свенчицький.

«Наприклад, є близько 12 мораторіїв, які звільняють боржника від виплати його боргу. Звільняють деякі державні підприємства, у яких немає грошей, щоб цей борг сплатити», — додав він.

Бізнес-омбудсмен підкреслив, що такий стан речей негативно впливає на бізнес-клімат.

«Якщо проблема фінансова, можна розстрочити на кілька років, але це треба вирішувати. У країні, де є верховенство права, не може бути таких мораторіїв, які дозволяють не платити борги. Можливо, варто йти на компроміс, якось вирішувати, якщо цей боржник — банкрут і не може оплатити. Тим не менш це серйозна проблема», — резюмував Свенчицький.

Нагадаємо, що на початку 2021 року погіршилися настрої українського бізнесу. Ослаблення ділової активності було значно підсилено введенням локдауну, пояснили в Нацбанку.

Також повідомлялося, що Мінцифра планує в цьому році відкрити нові центри підтримки бізнесу. Дія.Бізнес — це частина масштабного національного проекту Мінціфри з розвитку підприємництва в Україні.