Економіка

В Україні будуть відслідковувати викиди парникових газів

В Україні почала діяти система моніторингу звітності та верифікації парникових викидів, що дозволить забезпечити Україні торгівлю квотами на них. Про це повідомляє Державна екологічна інспекція.

«Із 1 січня 2021 року набирає чинності закон України» Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Ухвалення цього документа є важливою передумовою для здійснення заходів з боротьби зі зміною клімату, заснованих на досвіді ЄС. Це, зокрема, введення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів. Для її впровадження необхідно створення порядку моніторингу за емісією парникових газів і ведення звітності», — йдеться в повідомленні.

Очікується, що така система дозволить:
отримувати точну інформацію про обсяги емісії парникових газів від виробничих установок;
забезпечити контроль за викидами, мати можливість їх обмежувати;
впровадити обов’язкову методику розрахунку емісії парникових газів для всіх установок, з яких ці викиди здійснюються.

Також глава Державної екологічної інспекції Андрій Мальований пояснив, що на Держекоінспекцію було покладено ряд обов’язків — перевірка даних в звітах про викиди, планах моніторингу тощо.

«Протягом трьох місяців після подачі таких документів посадовими особами підприємств інспекція може ініціювати позапланову перевірку, під час якої відстежує достовірність інформації, зазначеної в звітах або планах», — пояснив Мальований.

Раніше повідомлялося, що саміт глав держав і урядів Євросоюзу поставив завдання скоротити викиди парникових газів на 55% в порівнянні з 1990 роком вже до 2030 року. Про це заявив глава Євроради Шарль Мішель.

Також стало відомо, що в 2020 році листопад в світі став найтеплішим в історії спостережень. Минулий листопад був на 0,77 градуса Цельсія тепліший, ніж середній показник листопада з 1981 до 2010 року.