Здоров’я

В Україні циркулюють п’ять штамів COVID-19 — ЦГЗ

Наразі в Україні циркулюють п’ять штамів коронавірусу походженням з Китаю. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

Це підтвердила лабораторія Лондона, куди відправили 50 зразків, узятих у пацієнтів з дев’яти регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Харківської, Хмельницької, Чернівецької областей.

Результати показали приналежність штамів коронавірусу, які циркулюють на території України, до глобальної генетичної лінії B, що походить з Китаю. В Україні визначено генетичні варіанти: В1; В1.1; В1.1.1; В1.5 і В2.

В1 — віруси цієї групи належать до численної групи вірусів, що циркулюють на території Європи і походять з Італії.
В1.1 — віруси генетичної лінії В1, які відрізняються трьома нуклеотидними замінами (SNPs 28881GA, 28882GA, 28883GC).
В1.1.1 — циркуляцію цих вірусів виявлено одночасно на території країн ЄС і Великобританії.
В1.5 — віруси цієї групи відносяться до численної групи вірусів, що циркулюють на території Європи і походять з Іспанії.
В2 — віруси цієї групи циркулюють в понад 57 країнах світу на 6 континентах.
ЦГЗ зазначає, що вірус SARS-CoV-2 мутує повільніше, ніж віруси грипу або ВІЛ.

Також повідомляється, що для відстеження змін вірусу із січня 2021 року референс-лабораторія ЦГЗ щомісяця буде направляти зразки на дослідження за кордон.

Раніше в ЦГЗ повідомляли, що в світі налічується близько 12 тисяч мутацій коронавірусу, але «британський» штам в Україні не виявляли.

Тим часом у світі «британський» штам вже виявили в ряді країн. Крім того, вчені дійшли висновку, що він був у Німеччині та Італії ще до того, як його виявили на Туманному Альбіоні.