ГоловнеЕкономіка

В Україні оцінили втрати від тіньового ринку нафтопродуктів

У 2021 році втрати держбюджету від нелегального обігу нафтопродуктів зростуть, вважають експерти Консалтингової групи А-95, повідомляє enkorr.

За їхніми оцінками, минулого року такі втрати становили близько 19 млрд грн, а цьогоріч перевищать 20 млрд.

Експерти відзначають, що тіньовий сектор складається з нелегального виробництва на міні-НПЗ і нафтобазах, а також махінацій при реалізації пального, зокрема через мережу нелегальних АЗС.

Відзначається, що найбільша частка несплачених податків припадає на оптимізацію ПДВ і податку на прибуток — понад 15 млрд грн. Схема передбачає фіктивне споживання пального, в результаті чого відбувається завищення витрат підприємств реального сектора економіки і формування податкового кредиту.

«Понад 20% всіх нафтопродуктів в Україні споживаються двічі: за документами, для оптимізації податків, і фізично, коли пальне реалізують за готівку поза касою», — повідомляють автори дослідження.

За даними А-95, в Україні працює понад 30 об’єктів малої нафтопереробки, що випустили в 2020 р. близько 470 тис. т різноманітної нафтохімічної продукції, не обкладаються акцизним податком (за минулий рік на 3,8 млрд грн).

Крім того, за словами авторів дослідження, в 2020 — 2021 роках збільшилися поставки імпортних безакцизних розчинників, які є сумішами октанопідвищуючих компонентів, які завозяться на міні-НПЗ і нафтобази.

Раніше сьогодні повідомлялося, що СБУ викрила в Київській області групу осіб, яких підозрюють у нелегальному збуті фальсифікованого бензину і дизпалива.