ГоловнеЕкономіка

В Україні підписаний договір про цінову стабільність на ринку палива

Уряд підписав з Нафтогазовою асоціацією України меморандум про наміри щодо створення сприятливого середовища, розвитку добросовісної конкуренції на ринку нафтопродуктів і задоволення потреб споживачів на період карантину та обмежень. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

«За останні кілька тижнів ми провели багато зустрічей і дискусій з мережами АЗС. Підписання меморандуму — це свідчення того, що взаєморозуміння між державою і бізнесом є: компромісні рішення знайдені. Спільними зусиллями ми повинні забезпечити цінову стабільність на ринку нафтопродуктів», — заявив міністр економіки Ігор Петрашко.

Відповідно до угоди, Асоціація продовжуватиме популяризувати принципи прозорої і чесної конкуренції та сплати податків усіма учасниками ринку в повному обсязі, а також пропагувати дотримання принципів соціально відповідального ведення бізнесу з метою забезпечення споживачів якісними нафтопродуктами за ринковими цінами.

Асоціація також щомісяця надаватиме Кабміну інформацію про госпсуб’єкти і місця нелегального виробництва та реалізації нафтопродуктів.

При цьому Кабмін зобов’язується протидіяти нелегальному виробництву та обігу палива.

Також Кабмін сприятиме диверсифікації джерел як з вітчизняних, так і з іноземних нафтопереробних заводів, вільного ціноутворення на ринку нафтопродуктів.

Компанії-учасники асоціації зобов’язалися продовжувати платити податки в повному обсязі, формувати ціну на нафтопродукти на умовах вільної конкуренції і з урахуванням кон’юнктури на світових ринках.

У Нафтогазову асоціацію України входять 14 найбільших оптових, роздрібних, видобувних, переробних підприємств. Учасники асоціації забезпечують близько 50% роздрібної торгівлі і близько 80% ринку імпорту нафтопродуктів.

Як повідомляється, меморандум був підписаний 2 квітня. Після цього на вихідних великі мережі АЗС різко знизили ціни.