Економіка

В Україні рекордно впали запаси вугілля

На складах теплоелектростанцій запаси вугілля склали 455 тисяч тонн, що є історичним мінімумом. Про це на засіданні НКРЕКУ заявив директор Укренерго Віталій Зайченко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«На жаль, склади вугільних електростанцій вироблені до рівня, який, напевно, є найнижчим за весь період незалежності України. Станом на 25 січня на складах ТЕС перебуває 455 тис. тонн вугілля, з них антрацитової групи 163 тис. тонн і газової групи 291 тис. тонн. Хочу звернути увагу, що половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тис. тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тис. тонн на Слов’янській ТЕС, яка, як ви знаєте, не працює. Залишилося на всіх інших станціях 220 тис. тонн, яких абсолютно недостатньо для забезпечення енергетичної безпеки країни», — сказав Зайченко.

Він зазначив, що минулого тижня енергосистему вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі. За даними Укренерго, білоруський імпорт в період з 18 по 24 січня збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу.

Зараз подальшому нарощуванню імпорту з Білорусі перешкоджає недостатня пропускна здатність між енергосистемами двох країн, яка становить 900 МВт за поточної потреби України в імпорті на рівні 1,5 ГВт.

«Без достатніх поставок вугілля збалансуватися можна буде або при переході на спалювання природного газу, або за рахунок відключення споживачів», — наголосив Зайченко.

Нагадаємо, ще 19 січня в Укренерго заявили про критичну нестачу вугілля. Менш ніж за три місяці запаси вугілля на складах телоелектростанцій впали в 5,2 рази.