ГоловнеСоціум

В Україні з’явиться Центр правосуддя для дітей

У Київській області відкриють перший в Україні Центр правосуддя для дітей, які постраждали від сексуального насильства. У ньому створять комфортні умови для дітей, які «дадуть можливість правоохоронцям збирати докази, не травмуючи психіки неповнолітніх». Про це повідомляє Офіс президента.

Його метою буде захист прав дітей, які постраждали від сексуального насильства та експлуатації. Також центр має сприяти підвищенню якості збору доказів при розслідуванні таких справ.

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба зазначив, що діти отримують психологічні травми, коли їх неодноразово допитують про сексуальне насильство. Щоб мінімізувати травматизацію, планують відкрити центр.

«Мета цих центрів — єдиний раз, в єдиному місці здійснити збір доказів у справі, а також допомогти дитині і її родині отримати всі необхідні послуги», — зазначив Кулеба.

Зазначається, що в Конча-Заспі буде перший такий центр, а згодом подібні установи планують відкрити по всій Україні. Через цей центр будуть проходити всі справи з Києва і області, що стосуються сексуальних злочинів стосовно дітей. Для цього повинні вибрати фахівців, які пройдуть навчання і будуть працювати з дітьми.

У 2020 році кожна 10-та дитина стала жертвою злочину. Сексуальне насильство належить до трьох найбільш розповсюджених правопорушень проти неповнолітніх. Щорічне зростання кількості таких злочинів становить 10%.

Нагадаємо, протягом 2020 року в Україні відкрито 410 кримінальних справ за сексуальне насильство над дітьми і ще 70 — в січні і лютому поточного року.