Здоров’я

В Україні зареєстрували перший дженерик від COVID-19

МОЗ зареєстрував перший український дженерик японського противірусного препарату Авіган. Препарат Фавіпіравір-Мікрохім виробляє компанія Мікрохім у Рубіжному на Луганщині. Відповідний указ відомства вже опублікований.

Як заявили в МОЗ, Фавіпіравір-Мікрохім успішно пройшов контрольні дослідження в уповноваженій лабораторії на базі Державного експертного центру при Міністерстві охорони здоров’я, а також клінічні дослідження біоеквівалентності. Відтворений препарат відповідає всім стандартам і протоколам, встановленим МОЗ.

Відзначається, що у вересні 2020 року японська компанія Fujifilm Toyama Chemical провела клінічні дослідження та отримала докази ефективності використання препарату Авіган для лікування COVID-19 — препарат не просто усуває клінічні прояви хвороби, але і впливає на патогенез коронавірусу в організмі людини.

Уже в квітні 2020 року оригінальний препарат внесли в перелік ліків для запобігання поширенню коронавірусу в Україні. Його також внесли у вітчизняний протокол лікування COVID-19. При цьому оригінальний препарат не був зареєстрований на території України, тому купити його було неможливо.

Нагадаємо, що раніше у ВООЗ розповіли про COVID-вакцини нового покоління. До кінця року повинні завершити клінічні дослідження і пройти нормативну перевірку ще шість-вісім нових вакцин від COVID-19.