Здоров’я

Вчені назвали ознаки серйозної нестачі вітаміну В12

Серйозний дефіцит вітаміну В12 має певні ознаки.

Змінений стан язика, що став червоним, гладким і товстим, — одна з ознак дефіциту вітаміну В12, який небезпечний розвитком такого захворювання як перніціозна анемія. Про це повідомили вчені з США, що є представниками NHLBI — Національного інституту серця, легенів і крові, інформує Ukr.Media.

«Гладкий, товстий і почервонілий язик може бути ознакою дефіциту вітаміну B12, нестача якого підвищує ризик перніціозної анемії», — розповіли дослідники з NHLBI.

Захворювання, про яке йде мова, характеризується порушенням процесу кровотворення, що виникає на тлі нестачі вітаміну B12. За словами фахівців, дефіцит цієї речовини негативно відбивається на стані кісткового мозку, нервових тканин. Тому, крім зміненого стану язика, на недолік В12 у організмі також можуть вказувати ознаки неврологічного походження.

Зокрема, дефіцит речовини викликає поколювання, оніміння у кінцівках, м’язову слабкість. Її значний недолік виражається у розвитку депресивних станів, проблем з пам’яттю, симптомів, характерних для деменції.

«Ви можете відчувати себе нестійкими, втрачати рівновагу, відчувати проблеми під час ходьби», — додали фахівці.

Ще одна ознака небезпечного дефіциту вітаміну В12 — зміна стану травної системи. Людина може зіштовхнутися з повторюваними нападами нудоти, печією, здуттям, закрепом або діареєю, зниженням апетиту.

«За появи симптомів дефіциту вітаміну B12 потрібно обов’язково звернутися по медичну допомогу», — підкреслили фахівці.