Здоров’я

Вчені порадили 6 простих порад, які допоможуть уникнути розвитку деменції

бегУникнути розвитку деменції допоможе дотримання порад вчених.

Вчені порадили 6 простих порад, які допоможуть уникнути розвитку деменції. Уникнути розвитку деменції допоможе дотримання порад вчених.

Наукові співробітники провідних навчальних закладів усього світу дали прості поради, які допоможуть уникнути деменції, інформує Ukr.Media.

Нервові клітини постійно оновлюються, але з віком деякі області мозку старішають і цей процес сповільнюється. Це, своєю чергою, негативно впливає на пам’ять, сприйняття, навчання та увагу (когнітивні здібності, іншими словами). Важливо розуміти, що процес старішання мозку починається задовго до того, як ми починаємо відчувати себе старими. І щоб його запобігти, потрібно піклуватися про своє здоров’я заздалегідь.

«Наша пам’ять і швидкість роботи як ресурс швидко виснажуються. 40-річний чоловік вже не може перевершити за цими параметрами своїх дітей-підлітків», — вважає Магнус Ліндвалл, професор психології здоров’я Гетеборзького університету.

Правильне харчування

Щоб уповільнити процеси старішання мозку, перш за все потрібно правильно харчуватися, вважає професор Каролінського інституту Май-Ліс Хеленніус. За інформацією фахівця, у нашому раціоні має міститися багато горіхів, бобових, оливкової олії і риби. Також, як стверджує Май-Ліс Хеленніус, не можна нехтувати овочами, фруктами і ягодами.

Рух

Ще один спосіб зберегти себе у формі — багато рухатися. Будь-яке активне проведення часу — біг, ходьба, танці, плавання — допоможе вам не лише добре виглядати і відмінно почуватися, але й не старішати ментально. І, навпаки, сидячий спосіб життя швидше приведе вас до деменції.

Гарний сон

Третім критично важливим фактором є гарний сон. Достатній і комфортний сон — запорука не лише гарного настрою і працездатності, але й відсутності проблем у літньому віці. Як вважають вчені, якщо систематично не висипатися, то деменція може прийти вже у 50-60 років. До речі, здоровий сон також є найважливішою умовою для схуднення. Якщо як слід не висипатися, то будь-яка дієта стане безглуздою витратою часу.

Струнке тіло

Оскільки в організмі людини усе пов’язано і одне є неможливим без іншого, зайва вага, своєю чергою, призводить до проблем з мозком через зв’язок за допомогою блукаючого нерва. Згідно з останніми дослідженнями, до 90 % серотоніну виробляється у кишківнику, а у мозку − лише 10 %. А гормон серотонін, своєю чергою, вкрай важливий для підтримання у нормі когнітивних функцій організму.

Зарядка для мозку

Шоста порада відома нам ще з дитинства: щоб не було проблем з пам’яттю, потрібно регулярно вчити вірші або пісні. Іншими словами, тренувати пам’ять. Як вважають вчені, процес отримання нової інформації стимулює оновлення нервових клітин, що своєю чергою знижує ризик погіршення пам’яті та інших когнітивних здібностей.

Любов і взаєморозуміння

І, мабуть, найскладніша з усіх порад — зберігати теплі і дружні відносини у родині. Якщо з домочадцями усе гаразд, це значно знижує запальні процеси у організмі і допомагає знизити ризик виникнення деменції у майбутньому.

Деменція є дуже небезпечним захворюванням, у лікуванні якого сучасна медицина досі ще є безсилою.