Здоров’я

Вчені розповіли, чому SARS-CoV-2 заразніший, ніж SARS-CoV-1

Дослідники з Ліхайського університету в США розповіли, чому SARS-CoV-2 більш поширений, ніж SARS-CoV-1. Наукова стаття опублікована в журналі Biophysical Journal.

Вчені проаналізували силу взаємодії спайкового білка вірусу SARS-CoV-2, який провокує розвиток COVID-19, з рецепторами АСЕ2 в клітинах людського організму і з’ясували, що вона в рази вища, ніж в інших коронавірусів. Для цього біологи спеціально розробили технологію кількісного визначення сили взаємодії.

«Нашою метою було кількісно охарактеризувати вірус SARS-CoV-2 і вивчити білок-білкові взаємодії, що відбуваються під час його вторгнення в клітини людини, для того, щоб краще зрозуміти механізми, що провокують цей процес», — говорить керівник дослідження, доцент кафедр біоінженерії та машинобудування і механіки Френк Чжан.

Комбінація методів силової спектроскопії одиночних молекул і моделювання молекулярної динаміки показала, що причина підвищеної взаємодії — сильний зв’язок між шипом SARS-CoV-2 і гліканами ACE2 (групами цукрів, які прикріплюються до поверхні рецепторів).

Після видалення всіх гліканів ACE2 вчені знову виміряли силу взаємодії і побачили, що вона — SARS-CoV-1.

Експерти стверджують, що саме ця взаємодія пояснює сильний зв’язок вірусної клітини з більш високим рівнем зараження COVID-19.

Нагадаємо, раніше вчені з’ясували, звідки взявся новий вид коронавірусу.