Здоров’я

Вчені стурбовані появою нових штамів COVID

Американські вчені описали процес виникнення мутацій SARS-CoV-2, а також висловили стурбованість із приводу ефективності зареєстрованих вакцин проти нових штамів коронавірусу. Стаття експертів Національного інституту США з вивчення алергічних та інфекційних захворювань на чолі з головним інфекціоністом країни Ентоні Фаучі була опублікована в журналі JAMA.

Відзначається, що за останні місяці з’явилося безліч варіантів коронавірусу і Всесвітня організація охорони здоров’я не встигла затвердити відповідну номенклатуру нових штамів.

Широко фігурують назви B.1.1.7 для так званого «британського» варіанта і B.1.351 для штаму, вперше ідентифікованого в Південній Африці. Обидві варіації вірусу швидше і легше передаються і поширюються.

Так, недавні висновки Консультаційної групи з питань нових і виникають респіраторних вірусів (NERVTAG) підтвердили, що виявлений у Великобританії штам коронавірусу більш небезпечний, ніж вихідна форма патогену. Він на 30-70% більш смертоносний.

На думку авторів статті, нові штами можуть нести кілька різних мутацій, з яких найбільш небезпечні — зміни в шиповому білку вірусу. Саме на цей білок націлені багато вакцин проти COVID-19, і його мутації можуть призвести до того, що вакцини будуть менш ефективними.

Також дослідники зазначають, що варіант B.1.351 може бути частково або повністю стійкий до певних моноклональних антитіл SARS-CoV-2, дозволених для терапії.

Експерти підкреслюють, що поки SARS-CoV-2 продовжує поширюватися, він може розвинутися в нові варіанти, і рано вважати, що існуючі вакцини забезпечать надійний захист. Вони попередили, що має бути довга боротьба з SARS-CoV-2, для успіху якої будуть потрібні тривалі і регулярні спостереження по всьому світові.

Раніше повідомлялося, що вчені очікують нову хвилю пандемії коронавірусу до початку літа. Вона буде пов’язана з розвитком нових, більш заразних варіантів коронавірусу.