Прогрес

Вчені створили прилад для виявлення COVID-19 у повітрі

Вчені з Політехнічного університету Валенсії в Іспанії розробили пристрій, який дозволяє безпосередньо виявити вірус SARS-CoV-2 в повітрі. Про це пише РИА Новости з посиланням на сайт асоціації університетів Валенсії.

«Розробку можна використовувати як систему відвертання і контролю для запобігання зараження COVID-19 без проведення ПЛР-тестів», — говорить один з один авторів дослідження Серхі Мораїс.

Повідомляється, що система включає в себе високочутливий біосенсор, який відстежує перебування вірусних білків в аерозолях навколишнього середовища.

«Біосенсор використовує специфічні антитіла, які можуть виявляти вірус SARS-CoV-2 в повітрі», — йдеться в прес-релізі.

Дослідники вважають, що їхній винахід допоможе виробити пропозиції щодо зниження ймовірності зараження у внутрішніх приміщеннях лікарні і допомогти в створенні нових елементів управління безпекою центрів вторинної медичної допомоги, щоб таким чином знизити ризик передачі інфекції серед населення.

Автори зазначають, що зараз на ринку немає аналогів — приладів прямого виміру вірусу SARS-CoV-2 в атмосфері.

Нагадаємо, що раніше вчені довели ефективність масок для захисту від COVID. Маска ефективно затримує великі респіраторні краплі при видиху і таким чином знижує ризик прямої передачі коронавірусу.

Також повідомлялося, що COVID-вакцини будуть ефективні протягом тривалого часу. Фахівці встановили, що імунітет до COVID-19 зберігається мінімум вісім місяців. А це означає, що вакцини від коронавірусу будуть захищати людину від повторного зараження тривалий період.