Прогрес

Вчені висунули нову теорію про причини загибелі динозаврів

Астрофізики з Гарвардського університету встановили, який саме космічний об’єкт зіткнувся із Землею в кінці крейдяного періоду і викликав вимирання динозаврів. Результати дослідження були опубліковані в журналі Scientific Reports.

На думку вчених, причиною катастрофи став не астероїд, а уламок довгоперіодичної комети з хмари Оорта, розташованої на периферії Сонячної системи.

Раніше вважалося, що це був астероїд розміром кілька десятків кілометрів, але звідки він прилетів, досі залишалося загадкою. Дослідники з Гарвардського університету висунули нову гіпотезу, яка пояснює утворення кратера Чиксулуб біля узбережжя Мексики діаметром близько 180 кілометрів і початковою глибиною до 20 кілометрів.

На основі статистичного аналізу і гравітаційного моделювання фахівці довели, що насправді із Землею зіткнулася комета, збита з курсу гравітаційним полем Юпітера і спрямована до Сонця.

Приливна сила планети-гіганта розірвала її на частини, одна з яких зіткнулася із Землею.

За розрахунками вчених, подібні довгоперіодичні комети, яким потрібно близько 200 років для обертання по орбіті навколо Сонця, повинні зіштовхуватися із Землею кожні 250-730 мільйонів років. Це приблизно в десять разів частіше, ніж вважали раніше.

Крім того, моделювання показало, що близько 20% таких комет руйнуються у внутрішній частині Сонячної системи за рахунок гравітаційного тяжіння Сонця.

Нова гіпотеза також пояснює склад ударного тіла. Докази, знайдені в кратері Чиксулуб та інших подібних кратерах, припускають, що об’єкти, які породили їх, мали примітивний склад, що відповідає вуглистим хондритам.

«Наша гіпотеза пророкує, що й інші кратери розміром з Чиксулуб на Землі з великою ймовірністю будуть відповідати ударнику з примітивним складом, що не характерно для звичайних астероїдів головного пояса», — наголосили автори дослідження.

Ідеться про найбільший підтверджений кратер на Землі — Вредефорт в Південній Африці, який утворився близько двох мільярдів років тому, і кратер Жаманшин в Казахстані — найбільший за останній мільйон років.

Раніше американські вчені висунули теорію, що причиною зникнення динозаврів стало падіння гігантського метеорита.