Соціум

Вчені виявили, що наявність дітей збільшує тривалість життя

Дослідники дійшли висновку, що наявність дітей помітно збільшує тривалість життя. При цьому у чоловіків така залежність виражена більше, ніж у жінок.

Багато хто пов’язує виховання дитини не тільки з фінансовими витратами, але й з постійним стресом, здатним негативно вплинути на здоров’я. Однак вчені Каролінського інституту у Швеції прийшли до незвичайних на перший погляд висновків. Вони з’ясували, що люди, які мають дітей, живуть довше за своїх бездітних однолітків.

«Асоціації про те, що наявність дітей помітно збільшує тривалість життя, стає сильнішою, коли батьки старішають, – говорять у дослідженні. – Згідно нашим даним, це може бути пов’язано з тим, що бездітні люди стикаються з дефіцитом підтримки наприкінці життя».

Всього науковці вивчали дані про 704 тис. чоловіків і 725 тис. жінок зі Швеції, які народилися в період з 1911 по 1925 рік. Фахівці також врахували такий важливий показник, як рівень освіти. З’ясувалося, що якщо для 80-річного чоловіка з дитиною ризик померти протягом року становив 7,4%, то для бездітного він збільшувався до 8,3%. Іншими словами, досягнувши цього віку, бездітний чоловік міг прожити ще приблизно сім років. У той же час при наявності дітей цей показник збільшувався до 7,7 року. Для жінок такого ж віку аналогічний показник склав 8,9 і 9,5 років відповідно.

Важливо відзначити, що чим більший вік людини, тим сильніше видно різницю в тривалості життя. У випадку з чоловіками такий взаємозв’язок виявився навіть більш помітним. При цьому всі показники актуальні як для тих, хто знаходяться в шлюбі, так і для неодружених. Якщо різниця в ризику померти між неодруженими чоловіками з дітьми і без становила 1,2%, то між одруженими вона дорівнювала 0,6%. Іншими словами, для неодружених наявність дітей важливіша з точки зору тривалості життя. Стать дитини принципової ролі не грала.

Самі вчені вважають, що розгадка може бути простою: діти дбають про своїх батьків, і тому ті живуть довше. Важливо і те, що народження дитини змушує батьків вести більш здоровий спосіб життя.