Здоров’я

Вчені виявили, що вживання куркуми з зеленим чаєм ефективно знижує рівень холестерину у крові

Нещодавнє дослідження, опубліковане у BMC Complementary Medicine and Therapies, показало, що комбінація сполук у куркумі та зеленому чаї знижує рівень холестерину у мишей, які отримували раціон з високим вмістом жирів. Вчені вважають, що куркумін збільшує біодоступність EGCG (активної сполуки зеленого чаю), що дозволяє йому надавати антигіперліпідемічну дію, інформує Ukr.Media.

Активні речовини у куркумі творять справжні дива для організму. Куркумін — основний активний інгредієнт куркуми, відомий своїми протизапальними і антиоксидантними властивостями. Однак, як і екстракт зеленого чаю (EGCG), куркумін має погану біодоступність. Дана Анджело Уайт, зареєстрований дієтолог з Університету Куїнніпака у Коннектикуті (США), говорить, що «вживання його у каррі раз на місяць навряд чи дасть вам бажані протизапальні та антиоксидантні ефекти».

«Щоб перевірити цю гіпотезу, команда провела експерименти на мишах, які дотримувались дієти з високим вмістом жирів. Вони розділили мишей на три групи. Перша група (А) отримувала рідкий аторвастатин, препарат для зниження рівня холестерину, друга — розчин екстракту зеленого чаю (В), третя — розчин екстракту зеленого чаю з куркуміном (C)».

Дослідники виявили, що група C зазнала найбільшого зниження рівня холестерину у крові. Вони повідомили, що куркумін допоміг збільшити біодоступність EGCG, дозволяючи йому впливати на зниження рівня холестерину.