Здоров’я

Вчені з Китаю заявили, що щоденне вживання яєць підвищує ризик смерті на 19%

ЯйцаКурячі яйця знову опинилися в центрі дискусій після публікації даних про їх здатність підвищувати для людини ризик смерті. Чи так це насправді?

З приводу вживання яєць знову прозвучала думка, яка насторожує: були опубліковані дані про те, що їх регулярне включення в раціон підвищує для людей ризик передчасної смерті. Співавтор проєкту, професор Юй Чжан з Чжецзянського університету (Китай), заявив, що підвищена смертність, пов’язана зі споживанням яєць, значною мірою залежить від споживання холестерину, інформує Ukr.Media.

За словами вченого, проведене його колегами розслідування показало, що у людей, які споживали щодня додатково 300 міліграмів холестерину — у тому числі за рахунок яєць — ризик смерті підвищувався на 19%.

Ці дані прокоментувала британський експерт в області харчування доктор Нігхат. Спеціаліст помітила, що щодо яєць принципово важливим аспектом є спосіб їх готування.

«Важливіше те, як ви приготуєте яйце. Якщо ви засмажити його, вміст жиру збільшиться відразу на 50 відсотків. Посипавши яєчню тертим сиром, ви підвищите жирність і холестериновий потенціал страви ще більше», — попередила експерт.

Доктор Нігхат констатує, що курячі яйця є багатим джерелом вітаміну D, вітамінів групи B і провітаміну A, найважливіших для підтримання здорової активності імунної системи організму, мозкової діяльності. Крім того, їх споживання сприяє підтримці нормальної ваги і навіть схудненню за рахунок великої кількості добре засвоюваного білка і здатності підтримувати відчуття ситості тривалий час. Завдяки цим же якостям яйця покращують контроль рівня цукру в крові, запобігають його різкі коливання.

На думку експерта, вживання варених яєць, особливо в поєднанні з овочами, зеленню, цілозерновим хлібом, не підвищує ризику смерті, якщо мати на увазі адекватну кількість їжі. Фахівець каже, що дані, отримані в одному дослідженні, навряд чи можуть служити постулатом, — вони потребують уточнення і повторної перевірки.

З цим висновком згоден і доктор Дуейн Меллор, старший науковий співробітник Медичної школи Астон при Університеті Астона. Він зауважив, що китайські дослідники не брали до уваги спосіб приготування яєць, що з’їдаються учасниками, а також не враховували ефект інших продуктів, присутніх в їх раціоні. Експерт вказав на те, що яйця присутні навіть в середземноморській дієті, яка вважається найбільш здоровим режимом харчування і рекомендується як еталон.