Соціум

Вчені з’ясували, чому депресивні люди живуть менше

Одна з найпоширеніших проблем зі здоров’ям у всьому світі.

Вчені з’ясували, чому депресивні люди живуть менше. Одна з найпоширеніших проблем зі здоров’ям у всьому світі.

Учені з США дійшли до висновку, що люди з депресією старіють і вмирають раніше, ніж здорові, інформує Ukr.Media.

Робота опублікована в журналі Translation Psychiatry. Великий депресивний розлад (БДР) відрізняється від звичайної депресії, під якою мають на увазі практично будь-який поганий або пригнічений настрій. БДР відноситься до хронічної депресії, яка містить цілий комплекс симптомів. При цьому БДР може взагалі не супроводжуватися пригніченим настроєм, і на оточуючих така людина зовсім не буде справляти враження «депресивної» або сумної (можливо, навіть з точністю до навпаки).

Це так звана депресія без депресії, коли людина відчуває її зсередини, але не проявляє зовні. Один із яскравих симптомів — людина втрачає задоволення і інтерес до будь-якої діяльності, з якою раніше були пов’язані позитивні емоції. Вона може взагалі втратити здатність відчувати в повній мірі будь-які позитивні емоції від чого б то не було.

В Україні цей діагноз не так поширений через низьке виявлення і відсутності культури відвідування психіатра і прийому антидепресантів. Найчастіше людина, яка не має спеціальних знань, навіть не підозрює у себе такого грізного захворювання, списуючи проблеми на втому або емоційне вигоряння, яке, як їй здається, «саме пройде».

Однак, БДР — одна з найпоширеніших проблем зі здоров’ям у всьому світі. За даними ВООЗ, від того чи іншого виду депресії страждають близько 300 мільйонів осіб (4,4 відсотка) — і це тільки ті, кому вдалося поставити діагноз. Тим часом депресія в більшості випадків піддається лікуванню за допомогою сучасних препаратів і психотерапії.

Відомо, що БДР пов’язаний із передчасною смертністю, також його можна назвати фактором ризику для широкого спектра захворювань, особливо тих, що корелюють зі старінням. Перш за все йдеться про серцево-судинні недуги, діабети і хвороби Альцгеймера. Патофізіологія, що лежить в основі підвищеної частоти соматичних захворювань при великому депресивному розладі, при цьому залишається невідомою. Але є припущення, що БДР провокує прискорене клітинне старіння організму.

Учені з Каліфорнійського університету і армійського дослідницького інституту Уолтера Ріда провели дослідження зразків крові людей з депресією і без неї і знайшли цьому докази. Вони з’ясували, що клітини людей з діагнозом БДР мають більш високий, ніж очікувалося, рівень метилювання в певних ділянках ДНК в порівнянні з клітинами здорових людей. Метилювання — процес, при якому ДНК хімічно модифікується на певних ділянках, що призводить до зміни експресії певних генів.

Метилювання певних наборів генів, які називаються «годинами метилювання ДНК», зазвичай змінюється передбачуваним чином з віком, але швидкість цих змін варіюється від людини до людини. Патерни метилювання у пацієнтів з БДР, як з’ясували дослідники, показали, що їх клітинний вік в середньому був вище в порівнянні з клітинним віком здорових людей. Таким чином, «клітинний годинник» людей із БДР «цокає» швидше — з цим, на думку вчених, пов’язана менша тривалість життя депресивних пацієнтів. У середньому, згідно з «клітинним годинником», такі люди проживуть менше приблизно на два роки. При цьому зовні вікова патологія в них не видно.