Прогрес

Вчені заявили, що пандемія може спровокувати нову смертельну загрозу

Крім різкого зростання кількості стійких до антибіотиків бактерій пандемія COVID-19 може викликати масові сплески зараження пацієнтів у стаціонарах грибком Candida auris. Про це пише Известия, з посиланням на завідувача кафедри клінічної мікології, алергології та імунології ПЗДМУ імені І.І. Мечникова Миколу Климка.

За його словами, цей патоген здатний до швидкого внутрішньо лікарняного поширення і в більшості випадків призводить до загибелі пацієнтів у реанімації.

«Candida auris є надзвичайно ризикованим, тому що інфекцію не тільки складно лікувати, а й діагностувати. Більш того, цей патоген полірезистентний, тобто нечутливий відразу до кількох класів протигрибкових препаратів», — зазначив учений.

У своїх висновках вчений ґрунтується на науковій літературі, в якій є дані про спалахи небезпечної грибкової хвороби в коронавірусних стаціонарах.

«Зокрема, фахівці відділення мікробіології Автономного університету Нуево-Леон у Мексиці описали випадок грибкової інфекції в травні минулого року в одній з лікарень, перепрофільованих у коронавірусний госпіталь. Через три місяці після переходу від загального профілю до лікування виключно COVID-19 в трьох відділеннях інтенсивної терапії почався спалах інфекції, від якої постраждали 12 пацієнтів. Усі вони були на штучній вентиляції легенів. Летальність серед пацієнтів з COVID-19 і кандидемією (грибковим сепсисом) склала 83,3% навіть при застосуванні відповідної протигрибкової терапії. Всі вивчені ізоляти були стійкі до стандартного лікування», — розповідає вчений.

Климко підкреслює, що звичайними мікробіологічними методами ідентифікувати цей вид грибків неможливо. Потрібна мас-спектрометрія та інші методики, приладова база для якої є тільки у великих центрах, зазначив фахівець.
___________________________________________________

Грибок Candida auris було вперше визначено в якості збудника захворювання у людини в 2009 році в Японії. Деякі його штами є стійкими до всіх трьох основних класів протигрибкових препаратів, а його точне визначення можливе тільки за допомогою спеціальних лабораторних методів. Перший випадок зараження Candida auris в Латинській Америці був виявлений в 2012 році у Венесуелі. Тоді збудник захворювання було виявлено відразу у 18 пацієнтів лікарні в Маракайбо, 13 з яких були дітьми.