ГоловнеЗдоров’я

Вчені знайшли універсальне антитіло до коронавірусу

Американські вчені виявили перехресно-реактивне антитіло до COVID-19 та інших коронавірусних інфекцій, які викликають звичайну застуду Про це йдеться в повідомленні на сайті Інституту Скріппса.

Зазначається, що універсальне антитіло було виявлено при дослідженні зразків крові, зібраних до пандемії, які порівнювалися із зразками SARS-CoV-2.

Антитіло також нейтралізувало SARS-CoV-1 — коронавірус, що викликає атипову пневмонію, спалах якої спостерігався на початку 2000-х років.

В регионе:

«Наша ідентифікація крос-реактивного антитіла проти SARS-CoV-2 і більш поширених коронавірусів є перспективною розробкою на шляху до вакцини або терапії широкої дії», — заявив один з авторів дослідження, імунолог Денніс Бертон.

Вчені вважають, що антитіло виробляється В-лімфоцитами, що «запам’ятали» простудний коронавірус і активізуються при інфікуванні SARS-CoV-2.

«В-клітини пам’яті — важлива частина імунної системи. Вони «пам’ятають» початкові загрози захворювання і можуть циркулювати в кровотоці протягом десятиліть, готові повернутися до дій, якщо загроза виникне знову».

Встановлено, що антитіло зв’язується, головним чином, зі стійкою частиною спайкового білка коронавірусу, яка не сильно змінюється від штаму до штаму.

Раніше вчені з’ясували, що після легкого перебігу COVID-19 в інфікованих роками може зберігається захист від повторного зараження.