Прогрес

Вчених приголомшили розумові здібності свиней

Вчені з Університету Пердью з’ясували, що деякі види свиней мають несподіваними для цих тварин когнітивними здібностями. Результати дослідження були опубліковані в журналі Frontiers in Psychology, повідомляє Phys.org.

Фахівці провели експеримент, в якому брали участь дві йоркширські свині Гамлет і Омлет, а також дві мікросвинки породи панепінто на ім’я Ебоні та Айворі.

Вони спробували визначити, чи здатні тварини грати в просту відеогру з використанням джойстика.

Під час першої фази експерименту тварин навчили наближатися до монітора і керувати джойстиком мордою. Потім їх навчили грати у відеогру, мета якої полягала в переміщенні курсора до чотирьох різних стінок на екрані.

Всі чотири свині продемонстрували розуміння завдання, а їх когнітивні показники відповідали за рівнем нелюдським приматам.

Відзначається, що свині виконували завдання з результатами, які набагато перевищують випадковість. Це вказує на те, що вони розуміли зв’язок руху джойстика з курсором на екрані.

Як підкреслили дослідники, для свиней це екстраординарний результат.

Також автори експерименту намагалися навчати тварин і закріплювати певні форми поведінки за допомогою їжі. При цьому було виявлено, що свині виконують необхідні дії усвідомлено, а не механічно, в розрахунку на нагороду.

Раніше вже було відомо, що свині здатні до різних типів навчання — від базових команд послуху, яким навчають собак, до більш складних форм. Наприклад, один з експериментів показав, що свині можуть використовувати дзеркала, щоб знаходити заховану за перепоною їжу.

Раніше повідомлялося, що розумові здібності воронів не поступаються людиноподібним мавпам.