ГоловнеПрогрес

Вчений запропонував альтернативу Марсу

Побудувати «колосальну» колонію в поясі астероїдів, навколо карликової планети Церери пропонує астрофізик Пекка Янхунен з Фінського метеорологічного інституту в Гельсінкі. Там, за словами вченого, є необхідні корисні копалини, зокрема, азот, гравітація буде штучною, а сонячне світло забезпечать два гігантських дзеркала. Про це пише Live Science.

Для колонізації Церери Пекка Янхунен пропонує побудувати «мегасузір’я» з тисяч циліндричних кораблів, з’єднаних одне з одним усередині дисковидною рамою, що постійно обертається на орбіті Церери, найбільшого об’єкта в поясі астероїдів між Марсом і Юпітером.

«Кожен з цих циліндрів довжиною 10 км і радіусом 1 км може вміщати 57 000 жителів, підтримувати штучну атмосферу і земну гравітацію завдяки відцентровій силі», — розповідає Янхунен.

На його думку, така конструкція дозволяє нарощувати розміри колонії практично нескінченно, просто додаючи нові модулі з краю, тоді як «можливості Марса обмежені».

Вчений акцентує, що Церера — багата азотом, важливим елементом для створення життя, але підкреслює, що планета занадто мала, а тому «замість того, щоб будувати колонію на поверхні цього крихітного об’єкта, поселенці зможуть добувати на ній корисні копалини і доставляти їх на орбіту для переробки».

Життя на орбіті дозволить, на думку Янхунена, уникнути найголовнішої проблеми плану колонізації Марса — негативного впливу на здоров’я зниженої гравітації.

Раніше повідомлялося, що NASA планує відправити на Марс собаку-робота. Також, зонд NASA Mars Reconnaissance Orbiter зробив з орбіти чергову серію знімків поверхні Марса.