Прогрес

Високий рівень забруднення повітря пов’язаний з симптомами психічних розладів у дітей

грязный воздухЧисте повітря важливе не тільки для фізичного здоров’я.

Високий рівень забруднення повітря пов’язаний з симптомами психічних розладів у дітей. Чисте повітря важливе не тільки для фізичного здоров’я.

Спільне дослідження вчених з Університету Дьюка (США) і Імперського коледжу Лондона встановило зв’язок між високим рівнем забруднення повітря і симптомами психічних розладів, включаючи депресію і тривогу, у дітей в пізньому підлітковому віці, інформує Ukr.Media.

Об’єктами цього дослідження є 2000 близнят, що народилися в Англії та Уельсі в 1994-1995 роках. Вони регулярно брали участь у оцінках фізичного та психічного здоров’я та надавали інформацію про своє місце проживання. Вчені вимірювали вплив забруднювачів повітря (оксидів азоту, дрібних твердих частинок тощо) на учасників, коли вони були віком від 10 до 18 років. Було виявлено, що 22% учасників дослідження зазнали впливу забруднень оксидами азоту, кількість яких перевищує рекомендації ВООЗ, а 84% зазнали впливу забруднень дрібними твердими частинками.

Потім дослідницька група оцінила психічне здоров’я учасників. Вчені перевірили симптоми, пов’язані з різними психічними розладами, такими як: залежність від алкоголю, тютюну та наркотиків; синдром дефіциту уваги, депресія, генералізований тривожний розлад, посттравматичний стресовий розлад, розлад харчової поведінки тощо.

Результати дослідження показали, що чим більше людина піддавалася впливу оксидів азоту в дитинстві і підлітковому віці, тим вища ймовірність того, що у неї з’являться будь-які ознаки психічного захворювання при переході до дорослого життя у віці 18 років.

«Ми підтвердили існування того, що по суті є новим фактором ризику для більшості основних форм психічних захворювань», — каже Аарон Рубен, провідний автор дослідження.

В майбутньому дослідницька група планує більше дізнатися про біологічні механізми, які пов’язують вплив забруднень повітря в ранньому віці з підвищеним ризиком психічних захворювань при переході до дорослого життя.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net