Прогрес

Виявлена одна з найстаріших планет у Всесвіті

Астрономи виявили планету, вік якої оцінюється, приблизно, в десять мільярдів років, повідомляється на сайті Каліфорнійського університету в Ріверсайді.

Гаряча і кам’яниста суперземля TOI-561b разом з двома іншими планетами обертається навколо однієї з найстаріших зірок галактики. Вона майже вдвічі більша за Землю, але для обороту навколо світила їй потрібно менше половини дня.

«За кожен день, коли ви перебуваєте на Землі, ця планета двічі обертається навколо своєї зірки», — розповів астрофізик Каліфорнійського університету в Ріверсайді Стівен Кейн.

За оцінками, середня температура поверхні на TOI-561b перевищує 2000 градусів Кельвіна, що виключає наявність життя. Крім того Кейн уточнив, що маса планети, приблизно, утричі більша за масу Землі, але її щільність така ж, як у нашої планети.

«Це дивно, тому що можна було б очікувати, що щільність буде вища. Це узгоджується з уявленням про те, що планета надзвичайно стара», — додав він.

Три планети, названі TOI-561 b, TOI-561 c і TOI-561 d, були ідентифіковані з допомогою космічного телескопа TESS,

«TOI-561b — одна з найстаріших кам’янистих планет, які коли-небудь були виявлені. Її існування доводить, що Всесвіт утворював тверді планети майже з моменту свого створення 14 мільярдів років тому», — підкреслила науковий співробітник Гавайського університету і керівник дослідницької групи Лорен Вайс.

Відкриття настільки давньої планети може допомогти в подальших пошуках населених світів.

Нагадаємо, Землі близько 4,5 мільярда років, але хребетні тварини з’явилися на ній не раніше як 500 мільйонів років тому. Складне життя вимагає часу, щоб з’явитися, тому стабільні і довгоживучі планети, на думку вчених, є найбільш сприятливими для цього.