Прогрес

Вперше виявлено рентгенівське випромінювання Урана

Астрономи вперше виявили рентгенівські промені Урана. Про це повідомили в NASA.

Відзначається, що виявити їх вдалося за допомогою рентгенівської обсерваторії Чандра.

Уран — сьома планета від Сонця, що має два набори кілець навколо екватора. Її діаметр у чотири рази більший за Землю, а обертається вона набік, що відрізняє планету від всіх інших у Сонячній системі. Небесне тіло майже повністю складається з водню і гелію.

Єдиним апаратом, який коли-небудь пролітав повз Урана, був Вояджер-2, тому дані про далеку планету астрономи отримують за допомогою космічних телескопів.

У новому дослідженні вчені використовували спостереження Чандри за Ураном, зроблені в 2002 році, а потім в 2017 році.

Вони побачили чіткі сліди рентгенівських променів у першому спостереженні, яке проаналізували зовсім недавно, і можливий спалах рентгенівських променів у даних, отриманих через 15 років.

Як вважають астрономи, причиною рентгенівського випромінювання Урана є Сонце. Вони помітили, що і Юпітер, і Сатурн розсіюють рентгенівське світло, що випромінюється світилом, подібно до того, як атмосфера Землі розсіює світло Сонця.

Автори нового дослідження Урана спочатку очікували, що велика частина виявлених рентгенівських променів викликана саме розсіюванням, однак є підстави вважати, що на планеті існує ще одне джерело променів.

Одна з теорій полягає в тому, що кільця Урана самі виробляють рентгенівські промені, як у випадку з кільцями Сатурна. Уран оточений зарядженими частинками, і, стикаючись з кільцями, вони можуть змусити їх світитися в рентгенівському спектрі.

Інша можливість полягає в тому, що, принаймні, частина рентгенівських променів виходить від полярних сяйв на Урані.

Спостереження Чандри повинні допомогти розгадати цю загадку.

Визначення джерел рентгенівського випромінювання Урана допоможе астрономам краще зрозуміти, як більш екзотичні об’єкти в космосі, такі як зростаючі чорні діри і нейтронні зірки, випускають рентгенівські промені.

Раніше повідомлялося, що одне з кілець Урана має не круглу або еліптичну форму, а трикутну.