Здоров’я

Як швидко і ефективно впоратися з нападом чхання?

Чхання — це природний механізм, який допомагає очистити ніс від подразника. Однак якщо це відбувається занадто часто, необхідно визначити причину стану. Що можна зробити, щоб скоротити напади чхання?

Будь-який подразник, який потрапляє в ніс людини, може стати тригером чхання. Щоб впоратися з проблемою, слід у першу чергу знайти її першопричину. Визначення тригера допоможе підібрати правильне лікування, інформує Ukr.Media.

Часте чхання можуть спровокувати:

пил;
пилок;
цвіль;
шерсть домашніх тварин;
яскраве світло;
різкі аромати;
гостра їжа;
застуда.
Одночасно з визначенням правильних тригерів, людина може почати боротися з неприємним станом.

Щоб позбутися від чхання, можна використовувати такі засоби:

Мед

Найбільш ефективно він бореться з чханням, викликаним простудними захворюваннями. Однак мед краще не застосовувати, якщо рефлекс є одним із проявів алергії. Всього 1 ч.л. допоможе зменшити запалення і подарувати швидке поліпшення.

Водяна пара

Щоб впоратися з частими нападами чхання, слід налити гарячої води у велику миску і нахилитися над парою, при цьому важливо накрити голову рушником. Вдихання пари очистить носовий хід, і позбавить від нежиті.

Відмова від рясного приймання їжі

Дослідження показують, що однією з причин чхання може бути споживання великої кількості їжі. Фахівці поки не змогли зрозуміти, чому це відбувається. Але, щоб не стикатися з набридливим процесом, краще харчуватися невеликими порціями.

Лоскотання піднебіння

У деяких випадках, швидко зупинити безперервне чхання можна за допомогою стимулювання піднебіння язиком. Всього декількох секунд буде достатньо, щоб поліпшити ситуацію.

Сонцезахисні окуляри

Деякі люди можуть чхати щоразу, коли знаходяться на яскравому світлі. Щоб уникнути проблеми, варто в ясну сонячну погоду завжди виходити на вулицю в сонцезахисних окулярах.

Сякання

Людина може чхати, коли в її ніс потрапляє пил або інші подразники. Щоб позбутися від тригера, необхідно добре висякатися.

Затиск носа

Ще однією швидкою дією, яке допоможе зупинити чхання, є затиск носа. Необхідно стиснути двома пальцями або ніздрі, або ділянку носа, трохи нижче перенісся.

Приймання вітаміну С

У цитрусових фруктах присутні потужні антиоксиданти флавоноїди. Ці речовини зміцнюють імунну систему і допомагають в боротьбі зі збудниками хвороб.

Олія евкаліпта

Ця ефірна олія містить цитронеллу. Ця речовина є природним відхаркувальним засобом, яка крім іншого має протизапальні та знеболюючі властивості. Щоб припинити чхати, слід нанести кілька крапель на носовичок, і понюхати протягом хвилини. Метод допоможе очистити носові ходи і видалити з них частинки пилу.