Здоров’я

Як жінкам, яким понад 50 років, зміцнити своє здоров’я: поради фахівців

Жінкам, яким понад 50 років, можна досить легко зміцнити здоров’я.

Як жінкам, яким понад 50 років, зміцнити своє здоров’я: поради фахівців. Жінкам, яким понад 50 років, можна досить легко зміцнити здоров’я.

Здоров’я кишківника починає відігравати особливо важливу роль для жінок, які старші за 50 років — вчені радять пам’ятати про це, інформує Ukr.Media.

Фахівцями біотехнологічної компанії BIOMES були досліджені кишкові бактерії 2000 людей, які старші за 50 років. Мікробіом їх кишківника вони співставили з дієтою і способом життя. Експерти констатують, що бактеріальний склад кишківника змінюється з віком: у 50-річних і більш старших людей не лише менше кишкових бактерій в цілому, штами бактерій у них менш різноманітні. За словами фахівців, якщо шкідливі і корисні бактерії у кишківнику не збалансовані, може посилитися запалення, що підвищує ризик проникності кишкової стінки. Це, своєю чергою, сприяє захворюванням і типовим процесам старішання — ослабленню імунної системи, руйнуванню м’язів і погіршенню когнітивних здібностей.

Тому експерти радять зміцнювати здоров’я після 50-річчя, домагаючись сильної кишкової флори, яка добре функціонує.

Правильно харчуватися

Жінкам, які старші за 50 років, корисно харчуватися за подобою середземноморської дієти, яка передбачає вживання великої кількості фруктів і овочів, а також свіжої зелені, високоякісних олій, вживання риби і помірне вживання м’яса.

Горіхи та ферментовані продукти, такі як квашена капуста або кефір, також корисні для зміцнення здоров’я кишківника у цьому віці.

Залишатися активними

Наукові дослідження показують, що люди, які палять і не займаються спортом, старішають особливо швидко. Таким чином, має бути хоча б одна тривала прогулянка на день. Ще одна порада вчених для жінок, які старші за 50 років — практикувати такий вид навантажень, як вправи на рівновагу і гнучкість. Не менш важливо спати сім-вісім годин на день.

Підтримувати свої контакти

Щирий сміх, що виникає під час розмови з іншими людьми, викликає у організмі підвищення рівня нейромедіаторів, так званих гормонів щастя. При цьому, як показали наукові дослідження, у мікробіомі кишківника поліпшується показник різноманіття бактерій. Вчені вважають, що людські контакти, близькі й довірчі відносини вкрай позитивно впливають на мікробіоту кишківника. Вони радять підтримувати зв’язок з близькими хоча б за допомогою відеодзвінків.