Здоров’я

Яка їжа і напої стають причиною появи каменів в нирках

Які продукти підвищують ризик появи сечокам’яної хвороби.

Яка їжа і напої стають причиною появи каменів в нирках. Які продукти підвищують ризик появи сечокам’яної хвороби.

Сечокам’яна хвороба є досить поширеною недугою. Найчастіше до її розвитку призводить неправильне харчування. Яка їжа і напої стають причиною появи каменів в нирках?

Кофеїн

Кава — не єдиний напій, що містить велику кількість кофеїну. Ця речовина присутня в чаї і солодких газованих напоях. Кофеїн може шкодити ниркам, провокуючи накопичення кальцію в сечі. Зрештою, в цьому органі починають з’являтися кальцинати, які з часом перетворюються в камені. Медики закликають не зловживати напоями з кофеїном, інформує Ukr.Media.

Сіль

Цей продукт є одним з головних винуватців формування каменів в нирках. Сіль призводить до того, що в організмі людини затримується зайва рідина. З’являється ризик розвитку сечокам’яної хвороби в майбутньому. Щоб захистити своє здоров’я від хвороб, краще звести до мінімуму споживання солі. При цьому не можна забувати, що важливо стежити не лише за використанням солі в чистому вигляді при приготуванні їжі, але і відстежувати споживання продуктів з прихованим її змістом. До них відносяться різноманітні соуси, напівфабрикати, консерви, сир.

Штучні підсолоджувачі

Солодка газована вода, магазинні соки та десерти, зазвичай, містять велику кількість цукру. Зловживання подібною їжею і напоями шкодить організму, у тому числі підвищує ризик появи сечокам’яної хвороби.

Червоне м’ясо

У їжі тваринного походження міститься сечова кислота і пурини, які можуть спровокувати проблеми з нирками. Тому експерти радять їсти червоне м’ясо не більше двох разів на тиждень. Схожий ефект на організм мають бобові і консервована риба.

Продукти, що містять оксалати

Оксалати присутні в какао, петрушці, шпинаті, щавлі, арахісі і селері. Якщо людина вживає подібні продукти занадто часто, сіль може затримуватися в організмі, а значить, в нирках і сечовому міхурі можуть формуватися камені.