ГоловнеПолітика

Зеленський затвердив програму Україна-НАТО на 2021 рік

Президент України Володимир Зеленський підписав указ Про річну національну програму під егідою Комісії Україна — НАТО на 2021 рік. Відповідний указ №189 / 2021 опублікували на сайті глави держави.

«З метою забезпечення виконання пріоритетних завдань інтеграції України в Організацію Північноатлантичного договору, домовленостей, досягнутих за підсумками засідання Комісії Україна — НАТО, і відповідно до пунктів 1, 3 і 17 частини першої статті 106 Конституції України постановляю затвердити Річну національну програму під егідою Комісії Україна — НАТО на 2021 рік», — йдеться в документі.

Згідно з указом, Кабінет Міністрів в 20-денний термін має затвердити заходи щодо виконання програми і показники ефективності. Також уряду треба регулярно інформувати громадян про хід і результати виконання програми.

Річна національна програма під егідою Комісії Україна — НАТО на 2021 — це системний документ, який містить опис реформ за відповідними напрямами. Національна програма також визначає стратегічні цілі, пріоритетні завдання, які є необхідними для забезпечення ефективної планомірної реалізації закріпленого Конституцією України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в НАТО.

Особливу увагу в програмі приділили питанням поглиблення взаємодії з Альянсом в рамках отриманого торік Україною статусу партнера розширених можливостей.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Тим часом Євросоюз розширює військову взаємодію з НАТО. На переговорах глав Міноборони країн ЄС з безпеки вперше були присутні представники держав, що не входять до складу Союзу. «Реальність така, що ми повинні підготуватися до життя в світі, в якому виникають нові небезпеки і загрози, з якими можна боротися тільки разом», — заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.