Здоров’я

ЗМІ: AstraZeneca малоефективна проти штаму COVID з ПАР

Вакцина від коронавірусу британсько-шведської компанії AstraZeneca й Оксфордського університету показала низьку ефективність проти південноафриканського типу інфекції. Про це повідомила газета Financial Times з посиланням на попередні результати дослідження компанії.

Зазначається, що в процесі клінічних випробувань, які проходили в ПАР за участю 2026 осіб, дві дози препарату продемонстрували нездатність захистити вакцинованих від слабких і середніх форм зараження COVID-19.

При цьому в AstraZeneca заявили ЗМІ, що в результатах дослідження йдеться про I / II фази випробувань, у яких брала участь мала кількість добровольців.

«Ми вважаємо, що наша вакцина може захищати від тяжкого перебігу хвороби, оскільки активність антитіл, що нейтралізують, під час її застосування та сама, що й у випадку з іншими вакцинами від COVID-19, які показали, що вони допомагають запобігти важким формам хвороби, особливо у разі оптимізації інтервалу між введенням двох доз до 8-12 тижнів», — повідомив представник компанії.

Водночас в Оксфордському університеті поінформували, що на цей час розробники вакцини працюють над її модифікаціями, які враховують особливості найбільш поширених нових штамів вірусу.

Раніше в AstraZeneca заявили, що їхня вакцина демонструє ефективність на рівні 76% вже після першого уколу і забезпечує стовідсотковий захист проти тяжкого перебігу, госпіталізації і смерті.