Freestyle

Експерт: Поглиблення співпраці з НАТО представляє для Києва і Єревана першочерговий інтерес

Maksim-TSarenko«В процесі євроатлантичної інтеграції як Україні, так і Вірменії не слід розцінювати формалізоване членство в НАТО як Idee fixe – набагато більший інтерес і практичну цінність в середньостроковій перспективі для обох країн мають розширення співпраці в рамках діючих програм (зокрема,« Партнерство заради миру», в якій і Вірменія, і Україна задіяні з 1994 р) і включення в нові проекти, спрямовані на зміцнення збройних сил – наприклад, Ініціатива зміцнення оборонного потенціалу і пов’язаної з ним Безпека, і (The Defence and Related Security Capacity Building (DCB) Initiative)». Про це у інтерв’ю порталу AnalitikaUA.net заявив український оглядач, історик Максим Царенко.

«Керівництво НАТО офіційно визнає істотний прогрес, досягнутий в рамках цієї програми Грузією і Молдовою, а це означає, що і Україна, і Вірменія, які стоять перед необхідністю відбивати військову агресію, прямо або побічно інспіровану сусідніми недружніми державами, також зацікавлені в цій ініціативі. Крім того, слід враховувати, що далеко не завжди формальний статус члена НАТО гарантує від ворожості інших членів цієї організації: досить згадати і «Тріскові війни» Ісландії, і стабільно напружені взаємини Греції з Туреччиною. З іншого боку, що не входять в НАТО Австрія і Фінляндія в достатній мірі інтегровані в євроатлантичну систему колективної безпеки», – заявив експерт.

«Таким чином, і для України, і для Вірменії, поглиблення співпраці з НАТО представляє першочерговий інтерес у форматі партнерських програм, що не залежать від перспектив надання формального членства в цій організації», – підкреслив Царенко.