Політика

Американські сенатори хочуть заблокувати продаж озброєнь Саудівської Аравії

Американські сенатори спробували заблокувати план президента Дональда Трампа з продажу зброї Саудівської Аравії та іншим арабським країнам на 8,1 мільярда доларів, передає AFP.

Адміністрація Трампа в травні заявила, що буде використовувати надзвичайні повноваження, щоб кинути виклик Конгресу і продати боєприпаси, а також надати технічне обслуговування літаків та інші військові компоненти для Саудівської Аравії і ОАЕ.

Цей крок привів у сказ законодавців, які вважають, що зброя може бути використана для вбивства мирних жителів в Ємені.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, висловив надію на «сильну двопартійну підтримку» в запобіганні продажів.

«Хоча я розумію, що Саудівська Аравія є стратегічним союзником, не можна ігнорувати поведінка наслідного принца Мохаммеда бен Салмана. Зараз не час вести справи з Саудівською Аравією як зазвичай», — сказав Грем.

Держсекретар Майк Помпео заявив, що адміністрація не буде слідувати звичайному процесу отримання дозволу Конгресу у зв’язку з надзвичайною ситуацією, пов’язаною з Іраном.

Тим не менш, сенатори заявили, що вони підуть далі і не схвалять угоду.

Шанси на успіх неясні, так як Трамп може накласти вето на будь-які несхвальні рішення, оскільки Сенату і Палати представників потрібно дві третини голосів, щоб подолати вето.

«Продаж більшої кількості бомб саудитам просто означає, що спалах голоду і холери в Ємені буде посилюватися, Іран стане сильніше, а Аль-Каїда і ИГИЛ будуть продовжувати процвітати в умовах хаосу громадянської війни», — сказав-демократ Кріс Мерфі. «Саудівська Аравія ставиться до нас, як до молодшого партнера, вбиваючи жителів США і шукаючи інших, при цьому вимагаючи, щоб ми мовчали і продавали їм більше зброї», — сказав він.