Аналітика

Американський експерт: Вірменія не стала яблуком розбрату між США і Росією

Pol-StronskiМинулорічні події у Вірменії суперечили тим загальносвітовим тенденціям, які спостерігалися раніше. Таку думку на відкритті аналітико-дослідницького центру «Орбелі» в Єревані 28 березня висловив провідний науковий співробітник Фонду Карнегі Пол Стронський (США).

За його словами, в цілому світові тенденції йдуть на радикалізацію і авторитаризм режимів, як, наприклад, це спостерігалося в Угорщині, між тим події у Вірменії пішли зовсім по іншому руслу і мали позитивний результат.

Разом з тим Стронський висловив переконання, що в процесах в Вірменії було дуже важливо поведінку Росії. «Тут стояло питання, чи стане Вірменія яблуком розбрату між Росією і США, але на щастя, російська сторона відреагувала досить стримано і виважено», — сказав експерт, додавши, що в постреволюційний період були зафіксовані позитивні тенденції і в вірмено-американських двосторонніх відносинах.

Стронський також зізнався, що Протеси в Вірменії в 2018 році викликали подив міжнародної спільноти, і це було обумовлено тим, що були недооцінені роль і можливості вірменського громадянського суспільства, інструменти його впливу.

Експерт центру Карнегі вважає, що свою роль в зміни, що відбулися зіграли і події квітня 2016 року.

«Крім того, представники громадянського суспільства не побоялися кинути виклик колишньому уряду. Примітно, що колишня влада, усвідомивши це, нехай і дрібними кроками, але йшли на рішення озвучених активістами проблем, тобто на якомусь етапі колишня влада продемонстрували готовність йти на поступки «, — сказав експерт.

Стронський також висловив переконання в тому, що серйозний вплив на процеси в РА мали інтернет і соціальні медіа. «Дуже

індивідуальні процеси в Вірменії підняли проблеми глобального характеру. Люди втомлюються від своїх керівників, безперервно правлячих протягом 8-10 років. Свідками цього ми сьогодні стаємо і в Європі. У тій же Німеччині, люди вже втомилися від канцлера Ангели Меркель і хочуть змін. Те ж саме відбувається і у Франції. Тривале знаходження при владі призводить до того, що керівники держав втрачають зв’язок з реальністю і не помічають насущних потреб громадян «, — сказав експерт.

Разом з тим він констатував, що Вірменія є частиною Євразійського світу, і висловив переконання, що зміна влади в Казахстане- це результат торішніх подій в РА. На закінчення він констатував, що спочатку торішні події у Вірменії не були в центрі уваги ЗМІ США, хоча серйозні видання писали про це, однак завдяки зусиллям вірменської громади Америки, вони стали темою жаркий дискусій і в американських медіа, передає АрмІнфо.