Здоров’я

Без яких вітамінів важко пережити зиму, і як поповнити запаси

Вітаміни потрібні завжди, адже без них багато життєво важливих процесів «зависнуть» або зовсім будуть неможливі.

Вітаміни потрібні завжди, адже без них багато життєво важливих процесів «зависнуть» або зовсім будуть неможливі, інформує Ukr.Media.

Особливо важливі для збереження здоров’я — вітаміни А, групи B, а також С, D і Е. І коли влітку мало хто страждає від нестачі цих корисних речовин (хоча б навіть тому, що вони регулярно надходять в організм разом зі свіжими плодами), то ближче до зими про заповнення запасів вже потрібно подбати додатково. Тим більше, що через холоди та постійні атаки пробуджених інфекцій їх витрата збільшується в рази.

Отже, без яких вітамінів пережити зиму буде важко, і як можна поповнити їх запаси?

Аскорбінка

Головний помічник імунітету — вітамін C. Він сприяє виробленню в організмі особливих речовин, які протистоять провокаторам різних запальних процесів.

Найбільша кількість цієї речовини в осінньо-зимовий період міститься в цитрусових (мандарин, апельсин, лимон, грейпфрут, лайм, помело, ківі), яблуках, квашеній капусті, а також свіжозамороженій смородині та малині (але їх не можна піддавати термообробці — вживайте у вигляді смузі або морсу).

Вітамін А

Це ще один помічник у боротьбі з вірусами та бактеріями. Чим більше цього вітаміну надходить в організм, тим ефективніше працює імунітет.

Збагатитися цим вітаміном можна, щоденно споживаючи плоди, що містять каротиноїди (з них синтезується вітамін А). Зокрема, це хурма, гарбуз, томати та сік з них, а також морква і манго.

Тіамін

З настанням холодів і зменшенням світлового дня багато можуть відзначити суттєве погіршення настрою, дратівливість і т. д. І швидше за все, причина появи такого «супутника» полягає у виснаженні запасів вітаміну В1. Саме він відповідає за стан нервової системи та підтримує нормальний метаболізм, при цьому швидко витрачається і зовсім не накопичується в організмі.

Щоб регулярно поповнювати його рівень, необхідно щодня вживати бобові, буряк, цвітну капусту, авокадо, апельсини або горіхи.

Вітамін В10

Він рятує від ще одного неприємного супутника холодів — лущення шкіри. Сприяє природному синтезу захисного білка в організмі, завдяки чому негативні фактори переносяться з меншими втратами і для самопочуття, і для зовнішності.

Заповнювати запаси цього вітаміну можна щоденно споживаючи капусту, моркву, гриби, а також горіхи та сири (особливо козячий і овечий).

Вітамін В12

Взимку часто можна відзначити у себе незрозумілі запаморочення, слабкість і блідість шкіри. Можливо, справа криється в анемії — частому супутнику холодів, адже при низьких температурах повітря розріджене і провокує порушення густини крові. А рятує від цього стану (сприяє підвищенню рівня гемоглобіну) вітамін В12.

Його можна знайти в зеленій цибулі, ківі, морепродуктах і червоній рибі, а також у яйцях і сирі.

Вітамін сонця

В літню пору від нестачі сонця мало хто страждає, а ось взимку — більшість. Вітамін D синтезується в організмі під впливом сонячних променів, а тому у всіх своїх комбінаціях необхідний для правильного засвоєння кальцію, тобто, для потужності опорно-рухового апарату, краси волосся і нігтів, а також для гарного метаболізму.

Подбайте, щоб у вашому раціоні регулярно були присутні яйця, морепродукти і морська риба.

Вітамін Е

Ще один незамінний помічник організму взимку — токоферол. Він працює в режимі багатозадачності, а саме: бере участь у процесах, від яких залежить стан імунітету, виступає в якості потужного антиоксиданту, а також захищає нервову систему від перевантажень.

Міститься корисна речовина у великих кількостях рослинної олії, авокадо, шпинаті і капусті.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net