Freestyle

Блаженніший Святослав (Шевчук): вірмени в Україні — не іноземці (відео)

МолебенБлаженніший Святослав в інтерв’ю AnalitikaUA.net виділив важливу роль вірмен в поширенні інформації про Україну в Європі. Глава УГКЦ поділився думкою про роль вірменської діаспори в Україні, про вплив християнської віри на історію українців і вірменів, а також розповів про символізм візиту папи Франциска в Вірменію.

Вірмени в Україні не є іноземцями, зазначив Блаженніший Святослав, додавши, що споконвіку вірменська громада тісно пов’язувала свою діяльність з українськими землями, починаючи від торгових шляхів і аж до сооснованія міст. «Як хороші купці і ремісники, вірмени відігравали важливу роль в поширенні інформації про Україну в Європі. Тому важливо усвідомлювати, що наші тісні культурні, торговельні та дружні зв’язки сприяли створенню європейського іміджу країни ».

Відповідаючи на питання про вплив християнської віри на історію українців і вірменів, Глава УГКЦ зазначив, що християнство як в Україні, так і серед вірмен є культурнообразовательним фактором, споконвіку формує наші моральні цінності. «Тут варто відзначити кілька його елементів. По-перше, це повага до людини, створеному за образом і подобою Божою, яке робить нас відкритими для співпраці з іншими національностями. По-друге, толерантність, тобто не просто терпимість, а й здатність високо оцінити культуру тих, хто є «іншим», несхожим на нас ».

Звернувшись до теми візиту Папи Франциска в Вірменію, Блаженніший Святослав наголосив, що подібні візити мають глибокий символізм. «Вірменська апостольська церква є церквою раннього християнства. Між ранніми християнами існує особливе єдність, і такі візити допомагають нам згадати те, що нас об’єднує. Згадуючи слова святого папи Івана ХХІІІ: «Сьогодні між християнами набагато більше того, що їх об’єднує, ніж того, що їх роз’єднує.» Я думаю, що вірменський народ, зі своєю історією, може послужити хорошим прикладом для сучасного християнства.

Важливо пам’ятати, хто ми такі, яка наша ідентичність і що ми покликані зробити. Своїм візитом Франциск привернув увагу до вірменського народу і церкви ».

Інтерв’ю повністю дивіться на відео: