Прогрес

Bosch відучить водіїв відволікатися на смартфони під час руху

Німці придумали систему, яка, по суті, виконуватиме роль няні для водіїв: вона буде стежити за станом і поведінкою людини за кермом. А за потреби навіть зможе частково брати керування автомобіля на себе, інформує Ukr.Media.

Розробкою інноваційної технології займається Bosch. Система на базі штучного інтелекту буде оцінювати стан водія, а саме — чи ви не відволікається від управління, наприклад, на смартфон. Якщо вона розпізнає неуважність або інші тривожні ознаки, то подасть сигнал і автоматично понизить швидкість.

Експерти з безпеки встановили, що при русі на швидкості 50 кілометрів на годину за три секунди автомобіль проїжджає 42 метри. Три секунди — саме стільки часу потрібно водієві, щоб перевірити, чи немає нових повідомлень на телефоні.

Щоб запобігти нещасним випадки, Bosch пропонує встановити в кермі камеру, яка буде безперервно фіксувати напрям погляду водія і поворот його голови. Якщо система визначить, що людина відволіклася, вона подасть сигнал, а в критичних випадках знизить швидкість. Таким чином водії стануть більш відповідальними та перестануть відволікатися на сторонні фактори, в тому числі й на смартфони.

Функціонал системи можна розширити, збільшивши кількість камер: наприклад, розмістити додаткові сенсори над або під дзеркалом заднього виду. Це дозволить стежити за станом не тільки водія, але і пасажирів, у тому числі на другому ряду.

Масове впровадження системи в серійні автомобілі заплановано на 2022 рік. У Bosch підрахували, що в Європі до 2038 році ця технологія може врятувати 25 тисяч життів і запобігти 140 тисяч важких травм внаслідок аварій.

Офіційно Bosch планує представити систему на виставці в США.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net