Соціум

Чому з віком ми втрачаємо друзів: як не залишитися самотнім

Вже зараз немає з ким спілкуватися і як зробити так, щоб далі не стало тільки гірше.

Ми починаємо заводити друзів у молодших класах школи. Поступово їх стає все більше, коло спілкування розширюється і досягає плато в 25-30 років. Після цієї позначки зв’язки починають танути, а кількість друзів знижується. Спробуємо розібратися, чому так відбувається і як можна справитися з цією проблемою, інформує Ukr.Media.

Як змінюється дружба тоді, коли ми дорослішаємо

В дитинстві ми дружимо в основному з дітьми з класу або сусідами. В цей час ще немає особливих інтересів, задушевних розмов і близькості. Діти поділяють ігри та заняття, вчаться співпереживати іншим і об’єднуватися для досягнення спільної мети.

У підлітковому віці (13-19 років) ми зберігаємо частину друзів зі шкільних років і заводимо нових. В цей час близькі однолітки частково замінюють нам батьків. З’являється душевна близькість і взаємна підтримка, ми вчимося розкриватися перед іншою людиною, довіряти та розуміти, чого хочуть інші. Також дружба готує підлітків до створення пари.

В молодості соціальні зв’язки досягають свого піку. Ми втрачаємо частину друзів, але розірвані контакти з надлишком заповнюються новими. Однокурсники, перші колеги, партнери, друзі та знайомі — коло спілкування широке і різноманітне.

І ось після 30 років наші зв’язки потихеньку починають випаровуватися. Підлітки проводять з друзями лиш чверть всього часу неспання, а в середньому віці цей показник падає до жалюгідних 7%.

До 65 років більшість людей залишаються взагалі без друзів. І хоча часу на комунікацію у пенсіонерів набагато більше, багатьом просто вже немає з ким спілкуватися. Старі зв’язки втрачені, а нові заводити складно.

Чому з віком втрачаються друзі

Є кілька причин, чому дорослі люди перестають активно заводити нові контакти та втрачають дружні відносини.

Змінюються потреби та цілі спілкування

Підліткам і молодим людям здається, що вони будуть жити вічно. В цей час в пріоритеті збір інформації про світ, а для цієї мети найкраще підходять різноманітні соціальні контакти. Юні люди спілкуються з усіма підряд, легко заводять знайомства і прагнуть до однолітків. З віком картина змінюється. Люди усвідомлюють, що життя конечне і треба було б витратити його на щось приємне. Кількість друзів починає знижуватися: залишаються тільки ті, хто забезпечує емоційну близькість і тепло. Інші безжально виганяються з кола спілкування.

Пріоритети зміщуються на сім’ю

Спочатку шлюб розширює коло спілкування: люди зближуються з друзями та родичами подружжя. Проте з часом пріоритети зміщуються на сім’ю. Чоловік або дружина забезпечує те, що раніше вони отримували від друзів: стає партнером з розваг, задовольняє емоційні потреби — дає підтримку і розраду, допомагає морально і фізично.

З народженням дітей цей ефект тільки зростає. Маленька дитина забирає багато часу, коло інтересів сильно змінюється, особливо якщо порівнювати з бездітними друзями. Часто люди замикаються на сім’ї, і дружні зв’язки самі собою відпадають.

Не залишається часу на спілкування

Як і шлюб, вихід на роботу може збільшити кількість друзів. Люди часто спілкуються з тими, хто схожий на них: поділяє погляд на світ, має схожі інтереси та суспільний статус. Ймовірність зустріти таку людину на роботі досить висока. Водночас старі друзі поступово зникають через нестачу часу і зростаючу прірву в інтересах і статус.

Заважають життєві обставини

В більшості випадків дружба в середньому віці закінчується випадково, з вини обставин, наприклад переїзду. Тільки 25% людей навмисно припиняють відносини, здебільшого через зраду. Також до таких обставин відносяться нещасні випадки: смерть брата або сестри, дружини або дитини. Після травмуючих подій зв’язки з друзями можуть ослабнути з горя і небажання підтримувати контакти.

Низка обставин і нестача часу залишають нас без близьких друзів. Це закономірно, але нічого хорошого в цьому немає. Адже дружба необхідна людині не менше, ніж здоровий сон і заняття спортом.

Чому дружба потрібна в будь-якому віці

З самого дитинства дружба визначає наше здоров’я і благополуччя. Діти та підлітки, у яких є друзі, більше цікавляться навчанням і краще встигають за шкільним предметам, ніж самотні хлопці. Емоційна близькість з однолітками підвищує упевненість в собі та знижує ризик депресії. В середньому віці дружба багато значить для людини. І хоча стосунки з чоловіком впливають на психологічне здоров’я сильніше, зв’язок з друзями відразу після них і виявляється важливіше спілкування з родичами.

У літньому віці близькі відносини та соціальна підтримка допомагають зберегти когнітивні функції, а соціальна ізоляція, навпаки, погіршує здоров’я і якість життя.

Це підтвердило 75-літнє масштабне дослідження життя понад семи сотень осіб з різних соціальних класів, яке намагалося зрозуміти, що насправді робить людей щасливими та здоровими. Виявилося, що ті, у кого сильний зв’язок з рідними, друзями та своєю спільнотою, живуть щасливо і довше зберігають хороше самопочуття і пам’ять, ніж ті, хто залишився на самоті або не задоволений своїми стосунками.

Постарайтеся не розгубити друзів: самотність вбиває.

Як не залишитися на самоті

Єдиний спосіб поліпшити щось в будь-якій сфері життя — приділяти цьому час. І дружба не виняток.

Підтримуйте старі відносини

Дружба не статична: вона формується, підтримується і розпадається. У будь-який момент життя близькість між людьми може зростати, знижуватись або залишатись незмінною, і на якому рівні будуть знаходитися ваші стосунки, залежить від вас.

Зустрічайтеся з друзями, телефонуйте їм, цікавтеся їхнім життям. Спробуйте разом зайнятися якоюсь справою, важливою для вас обох. Наприклад, разом бігати вранці, вихідними ходити в кіно, зробити щось хороше або просто раз на тиждень збиратися за чашкою кави, але — обов’язково! — без пропусків.

Змініть середовище, щоб з’явилися нові зв’язки

Теорія соціального конвою свідчить: протягом усього життя нас супроводжує група людей, яка змінюється залежно від обставин. Кожна зміна середовища у перспективі може подарувати вам нових друзів.

Заведіть нове захоплення: запишіться на якийсь майстер-клас, сходіть на групові заняття в спортзалі, знайдіть у своєму місті спільноти за інтересами. Ви можете знайти друга в будь-якому віці, і чим старше стаєте, тим свідоміші та глибші будуть нові відносини.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net