Men's & Women's

Чому жінки після 40 років забувають про «час на себе»

Люди, яким за 40, просто не вміють витрачати час на себе.

«Час для себе» — психологічний тренд останнього десятиліття. І, якщо чесно, він дуже важко дається людям, які виросли в парадигмі «раніше думай про Батьківщину, а потім про себе», інформує Ukr.Media.

Люди, яким за 40, просто не вміють витрачати час на себе. Так, вони вже зрозуміли, що в цьому немає нічого поганого і соромно. Вони позбулися комплексу вселенської провини та не думають, що світ впаде, поки вони сидять в перукарні. Можливо, навіть вони вже підходили до психолога — і вольовим рішенням примусили себе бути годину в добу егоїстами… Але це не принесло їм щастя. Чому?

Ми не знаємо, що нам принесе задоволення

Начебто очевидно: «час для себе» — це час, свідомо витрачений у своє задоволення. Однак, якщо ви 30-40 років жили «не для радості, а для совісті», ви поняття не маєте, що саме принесе вам задоволення. Більшість хапаються за штампи, розтиражовані глянцевими журналами: сходіть на масаж, спа-салон, займіться йогою, посидьте з подружками в кафе…

Як вирахувати те, що вам дійсно подобається? За великим рахунком є два шляхи: або пробувати все підряд, поки не натрапите на «своє», або віддатися на психотерапію і докопатися до власних потреб. Другий шлях надійніше, тому що потреби «для себе» можуть виявитися зовсім не очевидними.

Ми плутаємо час на себе з самопрезентацією

Не знаємо, як чоловіки, а жінки здебільшого сприймають «час на себе» як обов’язок привести себе в порядок, надати собі товарного вигляду. Манікюр, педикюр, епіляція, стрижка-фарбування, шопінг — треба виділяти спеціальний час, щоб виглядати дорого і гідно. Вам траплялося засинати в кріслі у перукаря? Ось цей короткий позаплановий сон, можливо, і був «часом на себе». Все інше — частина робочого процесу, обов’язковість. Але ми його вже відзначили як витрачений на себе — і більше нам начебто не належить.

Та ж історія з усякими освітніми курсами: іноземні мови, кулінарні майстер-класи, живопис та макраме — вважати їх часом «на себе»? Це виключно питання внутрішнього сприйняття. Якщо все це вам потрібно для того, щоб потім комусь пред’явити диплом, то чесніше буде занести це в графу «робота». А якщо отримуєте задоволення від самого процесу — значить, витрачаєте час на себе.

Ми намагаємося ні з ким не ділити свій особистий час

Ми думаємо, що приділяти час собі можна, тільки відігнавши подалі всіх інших претендентів на нас і наш час. Ось посидіти на самоті на кухні вночі — це час на себе. А зайнятися в спальні сексом з чоловіком? Це вже не дуже на себе: вас же двоє.

Насправді щастя — це співучасть. І час на себе дуже корисно (і приємно) проводити в компанії тих, хто вас любить. Якщо цю ідею усвідомити та прийняти, то не треба буде навіть спеціально виділяти час на себе: можна просто жити з відчуттям, що все прожите — це і є «на себе».

Коли ми вирішуємо з дитиною приклади з математики — це, звичайно, не на себе, це на школу, на соціум, на перспективу. Батьківський борг, обов’язковий прояв інтересу… Але, як справедливо можна вважати, ви не для того дітей народжували, щоб вони здавали ЗНО. Ви народжували дітей для того, щоб отримувати задоволення від спілкування з ними. Про це забувають буквально всі батьки, як тільки діти йдуть до школи.

Ми перетворюємо час на себе в прокрастинацію

У порядку «захисту від вигорання», спробуйте одного разу витратити час на себе і займатися чим-небудь приємним всякий раз, як з’являвся труднощі в роботі. Пишете-пишете — раптом думка скінчилася. Встаєте, ідете гуляти. Або тісто місити. Або зависати в соцмережах… А потім розумієте, що всі дедлайни «профукані». І час на себе — це не що інше, як прокрастинація.

Як не банально, але тут рятує тільки старовинне прислів’я: «справі — час, потісі — годину». Задумавши витрачати час на себе, треба його чітко обмежувати. Прямо за будильником: годину на себе — і знову за роботу.

Ми все одно у себе на останньому місці

Всі ми прекрасно розуміємо, що «турбота про себе» — це, передусім, піклуватися про своє здоров’я: спортзал, ЗСЖ, диспансеризації або візити до лікаря на першу вимогу тіла, а не тоді, коли вже несила.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net