Економіка

ЦБ Швейцарії ввів нову ставку замість ключової ставки

Швейцарський національний банк (SNB, центробанк країни) прийняв рішення змінити ключову процентну ставку, замість таргетованого рівня тримісячної ставки LIBOR ввівши нову ставку ЦБ по депозитах. Про це пише Фінмаркет з посиланням на повідомлення центробанку.

Нова ставка зараз становить мінус 0,75%, як і попередня, що забезпечує «колишній рівень стимулювання економіки».

«З теперішнього часу ЦБ буде використовувати цю ставку для прийняття рішень щодо грошово-кредитної політики, — наголошується в прес-релізі.

У Центробанку зазначають, що причиною введення ключової ставки стало відсутність гарантій майбутнього LIBOR.

«Управління по контролю за дотриманням норм поведінки на фінансових ринках (Financial Conduct Authority, FCA) Великобританії гарантує оновлення ставки LIBOR тільки до кінця 2021 року», — йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, британський ЦБ прискорить розгляд планів банків по переходу на нові індикатори процентних ставок замість широко використовувалася раніше LIBOR.

Регулятори вимагають від банків припинити до 2022 року використання LIBOR, яка була скомпрометована низкою скандалів, пов’язаних із звинуваченнями в маніпуляціях цією ставкою.

Керівництво SNB відзначило високий курс швейцарського франка і високі ризики в глобальній економіці, багато в чому пов’язані з підйомом протекціоністських настроїв у світовій торгівлі.

За прогнозом швейцарського ЦБ, інфляція в країні в середньому складе 0,6% в поточному році, 0,7% в наступному і 1,1% в 2021 році.

Курс швейцарського франка в четвер піднімається в парі з доларом США на 0,2%, до 1,007 франка за $ 1, і зростає на 0,1% до євро, до 0,891 франка за 1 євро.