Прогрес

Дослідження вчених: причиною передчасних смертей є забруднення повітря

Найбільш чутливими до забруднення повітря виявилися австралійці.

Згідно з новим міжнародним дослідженням, проведеним дослідниками з Монашського університету (Австралія), вплив токсичних забруднювачів повітря пов’язано з підвищеним рівнем смертності від серцево-судинних і респіраторних захворювань, інформує Ukr.Media.

У дослідженні, проведеному під керівництвом д-ра Хайдун Кань з Університету Фудань в Китаї, проаналізовано дані про забруднення повітря і смертність в 652 містах у 24 країнах і регіонах і встановлено, що збільшення загального числа смертей пов’язано з впливом вдихуваних частинок (PM10) і дрібних частинок (PM2.5), що утворюються в результаті пожеж або хімічних перетворень в атмосфері.

Це найбільше міжнародне дослідження короткострокового впливу забруднення повітря на смертність проводилося протягом 30-річного періоду.

Доцент Юмінг Гуо зі Школи громадського здоров’я та профілактичної медицини Монашського університету в Австралії сказав, що, оскільки не існує порогу зв’язку між твердими частинками і смертністю, навіть низький рівень забруднення повітря може збільшити ризик смерті.

«Несприятливі наслідки для здоров’я людини від короткочасного впливу забруднення повітря добре задокументовані і, як відомо, викликають стурбованість громадського здоров’я в зв’язку з його токсичністю і широким розповсюдженням, — сказав професор Гуо.

— Чим менше зважені частинки в повітрі, тим легше вони можуть проникати глибоко в легені».

«Хоча концентрації забруднення повітря в Австралії нижче, ніж в інших країнах, дослідження показало, що австралійці більш чутливі до забруднення повітря твердими частинками і не можуть ефективно протистояти його негативного впливу».

Результати порівнянні з попередніми результатами інших досліджень, проведених у різних містах і країнах, і дозволяє припустити, що рівні твердих частинок нижче нинішніх стандартів якості повітря, як і раніше становлять небезпеку для здоров’я населення.

Здоров’я

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net