Політика

Джо Байден: Стратегія Трампа по Ірану — «самогубна катастрофа»

Стратегія президента Дональда Трампа щодо Ірану, в тому числі відмова від ядерного угоди, — це «самогубна катастрофа», яка може підштовхнути Сполучені Штати до війни, заявив кандидат в президенти від демократів Джо Байден, передає AFP.

Колишній віце-президент заявив, що Трамп не може перешкодити Ісламській республіці отримати ядерну зброю і забезпечити поставки енергії через Ормузьку протоку. «Стратегія президента Трампа щодо Ірану — це катастрофа,», — заявив Байден. «Відступивши від дипломатії, Трамп зробив військовий конфлікт більш імовірним».

Байден майже чотири роки займав пост голови впливового комітету з міжнародних відносин в Сенаті і вважає зовнішню політику сильною стороною. Будучи віце-президентом, він допомагав президенту Бараку Обамі вести переговори щодо угоди 2015 року, між Іраном і світовими державами.

Але Трамп в односторонньому порядку вийшов з угоди в минулому році, і в результаті, за словами Байдена, «Іран нарощує свій ядерний потенціал».

За його словами, в той час як Трамп пообіцяв, що вихід з угоди і введення санкцій проти Ірану послаблять його войовничість в регіоні, «вони лише стали більш агресивними. «На жаль, іронія в тому, що Державний департамент тепер закликає Іран дотримуватися ту саму угоду, від якої відмовилася адміністрація Трампа», — зазначив він.

Байден підкреслив, що Іран продовжує залишатися «поганим гравцем, який порушує права людини» і підтримує тероризм. «Але нам потрібно президентське керівництво, яке зробить стратегічні дії для протидії іранській загрозі» і покращить співпрацю з союзниками США.