Men's & Women's

Експерти розповідають, як правильно очищувати шкіру обличчя

Розповімо про те, як посилити захисні функції шкіри і вибрати засіб для вмивання, який не зашкодить.

Неправильне очищення шкіри — ключова помилка в догляді за обличчям. Вмиватися прийнято «до скрипу», тому очисні засоби в продажу в основному лужні. Вони добре піняться, у них приємна текстура і запах, але за хімічним складом вони ближчі до харчової соди. Регулярне використання таких засобів руйнує природний захист шкіри і провокує висипання, подразнення та хвороби шкіри, інформує Ukr.Media.

Розповімо про те, як посилити захисні функції шкіри і вибрати засіб для вмивання, який не зашкодить.

У нормі на поверхні шкіри є тонка захисна плівка, яку називають кислотною або гідроліпідною мантією шкіри. Вона складається з суміші себума, ліпідів, залишкових речовин від процесу кератинізації, природних зволожуючих факторів, молочної та інших кислот, а також шкірної мікрофлори.

Її кислотність вимірюється коефіцієнтом pH. Шкала рН коливається від 0 до 14 з нейтральним значенням 7. Якщо рН нижче 7, значить на шкірі кисле середовище, а якщо вище — лужне. У нормі шкіра має природно кислий рН між 3,5 і 5,9, і для гладенького та рівного тону важливо підтримувати його в межах цих значень.

Якщо ми користуємося регулярно лужними засобами для вмивання, показники pH зміщуються у бік лужного середовища, і сальні залози починають компенсаторно виділяти більшу кількість себума, який створює відмінне живильне середовище для бактерій. В результаті на обличчі з’являються прищі, комедони і запалення.

Коли показники pH зміщуються нижче pH 3,5, шкіра стає дуже чутливою, зневодненою, подразненою, з’являється надмірне лущення, сухість і стягнутість.

До речі, при неправильному догляді можна отримати одночасно суху (зневоднену) і жирну шкіру. Порушення кислотного бар’єру призводить до підвищеної трансепідермальної втрати вологи. В результаті шкіра пересихає, потім компенсаторно намагається відновити себе, посилено виробляючи себум. Сухість посилюється закупоркою сально-волосяних проток, і це призводить до папул, прищів і запальних реакцій.

Доведено, що шкіра з pH в межах 3,5-5,9 виглядає здоровою, еластичною і добре зволоженою. Щоб підтримувати її в такому стані, важливо:

Вибирати засіб для вмивання з оптимальним слабокислим pH, який чудово підійде для м’якого очищення шкіри, зберігає її бар’єрну функцію. Такий продукт слабо піниться, і залишає відчуття легкої «плівки» на обличчі. Спочатку незвично і здається, що шкіра недостатньо очищена. Але потрібно потерпіти кілька тижнів — і вона адаптується. Ще й спасибі скаже.
Збалансувати дію засобу для вмивання кислотним тоніком з pH в межах 3,5. Бактерії розмножуються в лужному середовищі, тому підтримка кислого середовища на шкірі допомагає їй боротися зі шкідливими елементами та мінімізувати наслідки негативних факторів навколишнього середовища.
При цьому засоби для догляду з кислотами додатково відлущують відмерлі клітини шкіри, звужують пори, вирівнюють тон і текстуру, освітлюють шкіру і стимулюють регенерацію клітин. І шкіра оновлюється і зміцнюється.

Тільки, будь ласка, ніколи не користуйтеся кислотними засобами формату «зроби сам». Так, в інтернеті легко знайти рецепт тоніка або освітлювальної суміші з лимонного соку. Але, нанісши його на обличчя, ви в кращому випадку отримаєте подразнення, а в гіршому — хімічний опік. Кожен лимон унікальний і розрахувати правильну пропорцію лимонної кислоти в домашніх умовах практично неможливо.

І обов’язково завершіть свій догляд нанесенням сонцезахисного засобу. Ультрафіолет теж руйнує кислотну мантію, до того ж, після використання засобів з кислотами, на сонці може виникнути гіперпігментація.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net