Здоров’я

Експерти розповіли, як часто потрібно прати постільну білизну

Це важливо для здоров’я та гарного самопочуття.

Американські експерти в галузі гігієни відзначають, що постіль людей, які вважають себе охайними, може бути повною бруду, поту, жиру і пилових кліщів, інформує Ukr.Media.

Гігієніст Лаура Гудман розповіла про те, що людина не може адекватно оцінювати запахи власного тіла і не в змозі оцінити своїм нюхом свіжість власних простирадл. Експерт повідомила, що несвіжі простирадла з часом можуть призвести до різних проблем зі здоров’ям: зокрема, до подразненої шкіри, прищів і алергічних реакцій на пилових кліщів.

Як же часто потрібно прати простирадла?

«Як правило, міняти та прати простирадла необхідно кожні 1-2 тижні. Але якщо ви або ваш партнер сильно потієте, маєте звичку спати голими або ділити ліжко з домашніми тваринами, білизна забруднюється значно швидше. У такому разі його треба змінювати один-два рази на тиждень», — поділилася рекомендацією Лаура Гудман.

«Крім того, — додала фахівець, -при схильності до появи прищів на обличчі слід особливо уважно стежити за чистотою наволочок і міняти їх два-три рази в тиждень».

Що станеться, якщо не прати простирадла так часто? Директор косметологічних і клінічних досліджень в сфері дерматології в Медичному центрі Маунт Сінай в Нью-Йорку, доктор Джошуа Цайхнер пояснює: щогодини людське тіло втрачає близько 200 мільйонів мертвих клітин шкіри, якими харчуються крихітні пилові кліщі. Продукти життєдіяльності цих мікроорганізмів є одними з найбільш поширених спускових механізмів для розвитку алергії. Якщо регулярно не змінювати і не прати простирадла, це може стати причиною алергічних симптомів — чхання, нежитю, хрипів, утрудненого дихання.

Крім того, простирадла вбирають піт, косметичні засоби, тілесні виділення, лупу.

«Оскільки всі ці речовини знаходяться в тісному контакті з шкірою під час сну, може виникнути цілий ряд проблем — від подразнення шкіри до прищів і інфекцій. Якщо у вас суха або чутлива шкіра, є екзема або розацеа, то ви зазнаєте найбільший ризик, тому що ваш шкірний бар’єр вже ослаблений», — застеріг експерт.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net