Здоров’я

Експерти розповіли, як допомогти організму пристосуватися до холодів

Осінь у розпалі, і в північній півкулі стовпчик термометра опускається все нижче, тому багатьом доводиться звикати до холодної погоди. Хороша новина: є спосіб допомогти вашому організму зробити це швидше, інформує Ukr.Media.

Експерти розповіли про те, як здорова людина може допомогти своєму організму адаптуватися до зимових холодів.

Ще в 1960 роках дослідники армії США виявили, що оголені чоловіки, які проводили по 8 годин на день у камері при 50° F (10° C), звикали до холоду і переставали тремтіти через 2 тижні. Більш пізні дослідження, проведені командами зі Скандинавії та Великобританії, також підтвердили, що люди можуть звикнути до прохолодного середовища. І недавній огляд досліджень, проведених військовими експертами, показав, що всі люди, мабуть, мають здатність акліматизуватися до холоду.

Під час дослідження 2014 року група здорових чоловіків проводила до 3 годин на день, сидячи у ваннах, наповнених водою температурою близько 57° F (близько 14° C) — це приблизно як температура Атлантичного океану вздовж берегової лінії Нью-Джерсі і Нью-Йорка наприкінці жовтня, за даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень.

На початку 20-денного дослідження чоловіки тремтіли, що є первісною реакцією людського тіла на охолодження. Їх серцевий ритм і обмін речовин прискорювалися, виділяючи тепло. Водночас їхні кровоносні судини звужувалися і відводилися від поверхні шкіри, викликаючи зниження температури шкіри. По суті, судинна система стискалася, направляючи кров до більш теплих нутрощів, щоб уникнути зовнішнього холоду.

Але на 20-й день багато що змінилося. Тремтіння практично припинилися. Хоча метаболізм і частота серцевих скорочень все ще прискорювалися у ванні з холодною водою, кровоносні судини більше не стискались і температура шкіри не падала так, як це було раніше. Чоловіки повідомляли про менший дискомфорт. Разом з тим і зразки крові містили менше маркерів стресу, викликаного холодом, та активності імунної системи. Схоже, їхні тіла звикли до холоду.

Зміни, яких ваше тіло переживає в холодну погоду

У кожного є можливість якоюсь мірою звикнути до холоду. Людське тіло досягає акліматизації за допомогою поєднання різних внутрішніх змін, які люди можуть або підтримувати, або пригнічувати. Існують докази того, що певний тип жирової тканини, відомий як «бурий жир», може допомогти організму генерувати тепло у відповідь на постійні холодні умови. Хронічний холодний вплив якимось чином активує бурий жир, який, як ми знаємо, зазнає різких сезонних змін. У новонароджених багато бурого жиру, який допомагає їм залишатися в теплі, тому що в них недостатньо м’язів для того, щоб тремтіти. Хоча колись вважалося, що люди втрачають свої запаси бурого жиру в міру того, як виростають з дитячого віку, дослідження показали, що частини тіла дорослої людини, зокрема навколо верхньої ділянки хребта й шиї, або зберігають бурий жир, або генерують новий у відповідь на охолодження. Розміщення цього бурого жиру має важливе значення. Сприйняття температури контролюється мозком, який частково виявляє холод, визначаючи температуру крові, що надходить до нього через шию. Ось чому надягання шарфа змушує нас відчувати тепло.

Нагріваючи шию і кров, що тече через неї, шарф «обманює» мозок, змушуючи його повірити, що навколо тепло — так само, як холодна тканина на шиї може допомогти мозку охолонути влітку. Можливо, що у відповідь на регулярний вплив холоду бурий жир в області шиї стає більш активним, що дозволяє нам почуватися комфортніше при нижчих температурах.

Людське тіло, схоже, має ряд різних механізмів, які допомагають йому пристосуватися до холоду. Але більшість людей у сучасному світі пригнічують ці адаптивні механізми, принаймні, до певної міри, захищаючи свої тіла від «теплового стресу». Вдягати більше одягу, пити більше гарячих напоїв, підвищувати кімнатну температуру, споживати більше їжі, що прискорює внутрішній обмін речовин — така поведінка не дозволяє організму стати більш стійким до холоду.

Саме по собі натягування светрів або вживання гарячого чаю не приносить довгострокової шкоди, хоча і перешкоджає організму звикнути до холоду, але запуск термостата у вашому автомобілі чи будинку коштує грошей. Стимулюючи ваше тіло адаптуватися до холоду, ви можете відчувати себе комфортно восени і взимку без необхідності цілком покладатися на систему опалення.

Варто відрегулювати ваш термостат на кілька градусів, скинути зайві шари одягу і проводити більше часу на вулиці в холодних умовах — тобто, роблячи те, що переважно викликає у вас тремтіння, ви допоможете тілу звикнути до холоду. Якщо вам вдасться викликати тремтіння від холоду кілька разів на день, ви почнете почуватися більш комфортно в холодну погоду.

Найшвидший спосіб адаптуватися до холоду

Якщо ви справді хочете прискорити звикання тіла до холоду і не маєте протипоказань, холодний душ вам допоможе.

«Холодний душ — це не дуже весело, але він змушує організм досить швидко адаптуватися», — говорить Джон Кастеллані, фізіолог, дослідник з армії США, який вивчав, як люди реагують і пристосовуються до холоду. Він пропонує почати з простого впливу холодного душу — скажімо, протягом 15 секунд — і додавати по 10 секунд щодня (після того, як ви витримали цей час, можете збільшити температуру води).

Холодний душ та інший холодний вплив безпечний для більшості і навіть може принести користь здоров’ю. Але людям із ризиком серцевих захворювань потрібно бути обережними.

«Перше, що відбувається, коли ви піддаєтеся впливу холоду, це звуження ваших кровоносних судин і підвищення артеріального тиску, — каже Кастеллані. — Тому вплив холоду — особливо сильного холоду, такого як стрибки в крижане озеро, — може викликати серцевий напад або інші проблеми в людей, що страждають на серцеві захворювання».

Але якщо ваше серце здорове і ви прагнете використовувати природну здатність тіла адаптуватися до холоду, тиждень тремтіння і, можливо, кілька сеансів холодного душу повинні спрацювати.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net